Home / Bloggen / Klipper vi i värdegrundens namn – klipper vi snart oss själva!
Faksimil SVT Black
Faksimil SVT Black

Klipper vi i värdegrundens namn – klipper vi snart oss själva!

Kulturrevolutionen kanske inte betyder så mycket för de flesta människor då de kanske har dålig kännedom om just det. På samma sätt som de har obefintliga kunskaper om det stora språnget. Men jag klandrar  inte, vem har egentligen koll på allt kollektivistiskt vansinne som skett genom historien? Slutresultatet av dessa händelser ledde till miljontals döda.

Har då dessa två händelser något gemensamt med nutid? Absolut att det har!

På samma sätt som man på den tiden försökte stöpa om människorna och samhället, så finns det i dag rörelser som försöker göra exakt samma sak.

Ingen lär ha undkommit Black Lives Matter som plöjer genom världen och som försöker städa undan rasism. Att i grunden vara motståndare mot rasism är bra, men Black Lives Matter handlar inte om att värna människor eller försvara någons rättigheter.

Det kanske fanns en sådan tanke när rörelsen startade, men idag handlar det om att skapa kaos och oreda. Det hela är ett ganska typiskt vänsterprojekt som går ut på att söndra och härska. Och i sin iver att städa bort oförrätter så har rörelsen i USA ställt ett antal krav på att statyer som påminner om slaveriet ska plockas bort.

Nu har samma krav ställts även i Sverige. Kravet kommer från Kitimbwa Sabuni, talesperson för Afrosvenskarnas riksförbund (ASR) och Muslimska mänskliga rättighetskommittén (MMRK), som menar att en staty av Gustav III ska avlägsnas då kungen hade kopplingar till det transatlantiska slaveriet.

Kitimbwa Sabuni har tidigare ställt krav på att seriealbum ska tas bort från bibliotek och han har vidare påstått att svarta begår brott eftersom vita människor en gång i tiden koloniserade länder. Kitimbwa Sabuni anser också att det pratas för lite om ras, och vill införa rasbegreppet i lagen. En sak han delar med Nordiska motståndsrörelsen.

Annons

Kitimbwa Sabuni har all rätt att vara kritisk och ifrågasätta svensk kultur och historia. Jag önskar dock att han lade sin energi och aktivism på saker som förändrar saker på riktigt. Att springa omkring och försöka städa bort historiska hemskheter och illdåd genom att ta bort seriealbum eller statyer är inte att göra rätt, snarare tvärtom.

Det är fel att försöka städa undan historien. Statyer och monument sätts upp för att framtiden ska minnas och reflektera.

Att vi känner till vår historia är en nödvändighet så att vi inte upprepar samma idiotiska misstag en gång till.

Totalitära rörelser brukar vara fixerade vid iden att vilja radera bort historia och kultur som inte passar deras uppfattning av verkligheten. Islamister har sprängt statyer, kommunisterna och nazisterna hade sina bokbål och de gjorde allt för att anpassa verkligheten efter den politiska idén. Det är helt klart en dålig ide att försöka rensa eller skriva om historien.

Det är en farlig och destruktiv väg Kitimbwa Sabuni är inne på eftersom han i slutändan faktiskt också kommer att förgöra sig själv. Om han nu får som han vill och man plockar bort alla historiska bevis och monument kring slaveriet så har han också plockat bort sin egen anledning till att vara aktivist. Jag tror inte att Kitimbwa Sabuni har tänkt igenom detta så noga.

Vad ska han som svart göra när alla historiska bevis och monument försvunnit om att svarta tagits som slavar? Skaffa sig ett vanligt arbete? Knappast. Kitimbwa Sabuni är proffskränkt aktivist och är i stort behov av sitt utanförskap.

Så jag uppmanar honom att slåss för sitt utanförskap genom att låta statyer och monument stå kvar. Jag kommer från mitt håll att göra allt i min makt för att uppmärksamma hans fortsatta kamp för utanförskap.

Roger Sahlström
Vidare läsning:

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/qnVvK0/sa-saldes-de-sista-svenska-slavarna

https://www.svd.se/tintin-serie-hets-mot-folkgrupp

https://www.svt.se/opinion/vit-vrede-tystar-diskussionen-om-tintinalbumens-rasism

https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/har-ar-svartsjo-slotts-morka-historia/reptcj!@7PSp7QTPza2yqsz1IWA/

Share

About Roger Sahlström

Texter och tankar av Roger Sahlström. Många texter har tidigare varit publicerade på Dispatch International. En blogg, fungerar som en ventil. Facebook Twitter  
x

Check Also

words

It’s a beautiful thing, the destruction of words

Relaterade

KEK90ITDLPxX_XBTEK04G7U00nI

Sverigebilden: 1 av 5 skulle anse det vara negativt att bo granne med invandrare

Stöd Sverigebilden via PayPal: https://www.paypal.me/Sverigebilden Konto i Handelsbanken: 6692-756 423 082 Skriv Sverigebilden som textmeddelande. Du kan även köpa Sverigebilden´s T-shirt, mer info finns på: ...