Home / Bloggen / ”Hudfärg före talang – vad är det för nonsens?”
2366A275-CB7A-46D3-8FA5-073185F5613C-scaled

”Hudfärg före talang – vad är det för nonsens?”

Ett antal artister, fast jag vill nog helst kalla dem för rasister, har gått ut i ett upprop mot musikbranschen där de ställer ett antal krav. De hävdar att det behövs fler svarta i musikbranschen och det förefaller som om de argumenterar för att det behövs ett system av raslagar för att säkerställa att artister, förlåt, rasister med svart hudfärg får betalt och representation inom musikbranschen. Min först fråga rent spontant är: Blir musik bättre av enkom hudfärg?

Jag i mina naiva lilla värld trodde att det var talang, driv och skapande som låg bakom att en del individer gör musik och tjänar sig en hacka. Tydligen hade jag fel och det är visst hudfärg som är motorn för kreativitet.

Ett av kraven är ett system som säkerställer att färgade människor får (mer) betalt. Så här skriver de:

“Uppropet vill se elva åtgärder hos branscherna – bland annat att investera i vidareutveckling för svarta anställda, och en plan för att säkerställa att afrosvenskar får lika lön.”

Mig veterligen så finns det inget i svensk lagstiftning eller system som säger att anställda afrosvenskar eller att svarta skulle ha lägre eller ingen lön alls när de arbetar med musik.

Vi behöver inte skriva lagar eller hitta på system som kretsar kring hudfärg och lön. Sverige har redan ett antal lagar som som reglerar allt från din lön, dina arbetstider och din semester. Sverige är nästan världsunikt med sina lagar om detta.  Återigen har vi Socialdemokraterna att tacka mycket för här.

Om du anser att du har för låg lön så får du löneförhandla, har du fått lite betalt vänder du dig till din arbetsgivare, facket, eller en jurist eller så får du helt enkelt lära dig att fakturera ordentligt om du är egenföretagare.  Om du tar för lite betalt för dina tjänster så är du helt enkelt en dålig företagare och det är därför du inte badar i cash.

Det är inte p g a rasism du inte ligger på topplistorna och får stim utan dåligt företagande och kanske brist på talang.

Det man efterfrågar är ett system som de facto är raslagar.  Det fanns en tid då Sverige hade raslagar. Då var Sverige med aktivt och skickade tillbaka judar ut i Europa och många av dem hamnade i nazisternas utrotningsläger. Bara en liten påminnelse om vad som sker då makten ställer identiteter mot varandra. Då skrev man i ett stort ”J” i passen för judarna. Ska vi nu börja sätta ”AS” (AfroSvensk) i passen?  Är ni säkra på att ni vill spela ut identitetskortet på de här sättet?

Att dessa artister, förlåt rasister nu kräver att systemet ska skrivas om för att passa deras hudfärg och plånbok är inget annat än galenskap.

Det skrivs om “ett tomhål av svarta människor i maktpositioner” eller “många lager av strukturell rasism”, där svarta artister måste jobba hårdare. På vilket sätt skulle musikbranschen bli bättre för att det finns fler svarta i maktposition? Kommer svarta då att tjäna mer, sälja mer, skriva fler listettor, blir uppträdandena bättre? Fler spelningar på Spotify?

Vad exakt är det för lager av strukturell rasism som gör att svarta måste jobba hårdare idag? Exakt vad inom musikbranschen är så pass rasistiskt att svarta har det tuffare och hårdare än andra i samma bransch?

Om man inte trivs, kan man säga upp sig, byta bolag eller anstränga sig mer och göra allt själv. Med dagens teknik behövs inget stort maskineri utan man kan sitta hemma på kammaren och göra sin musik. Som ett tips!

Jag köper att musikbranschen är en tuff bransch och att det är få som lyckas. Jag köper det faktum att det finns rasism och att enskilda utsätts för detta. Jag avskyr rasism och det är därför jag inte gillar idéer om hudfärg – som faktiskt förespråkar rasism.

Konceptet med att ha lagar byggda kring hudfärg är redan prövats i bl a Sydafrika och vi vet att raslagar är en genuint dålig idé.

Din hudfärg i sig skapar inget, det är din talang som skapar stor konst, musik och lyrik. Din hudfärg är inget annat än hudfärg och i ett öppet och tolerant land som Sverige är du bara tramsig som kräver att vi ska se dig för din hudfärg.

Ja, det finns rasism och vi ska stå upp mot den stenhårt. Men vi löser inte rasism genom att införa rasism, lika lite som vi städar undan fascism med fascistiska metoder.

Väx upp!!!

Roger Sahlström

 

Vidare läsning:

https://nyheter24.se/nyheter/utrikes/746203-karta-som-visar-varldens-mest-framlingsfientliga-lander

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/myten-om-det-rasistiska-sverige/

https://www.independent.co.uk/life-style/most-tolerant-progressive-eco-friendly-countries-a7516091.html

https://www.dailymail.co.uk/news/article-6746615/Britain-one-racist-countries-Europe-says-new-study.html

Share

About Roger Sahlström

Texter och tankar av Roger Sahlström. Många texter har tidigare varit publicerade på Dispatch International. En blogg, fungerar som en ventil. Facebook Twitter  
x

Check Also

words

It’s a beautiful thing, the destruction of words

Relaterade

KEK90ITDLPxX_XBTEK04G7U00nI

Sverigebilden: 1 av 5 skulle anse det vara negativt att bo granne med invandrare

Stöd Sverigebilden via PayPal: https://www.paypal.me/Sverigebilden Konto i Handelsbanken: 6692-756 423 082 Skriv Sverigebilden som textmeddelande. Du kan även köpa Sverigebilden´s T-shirt, mer info finns på: ...