Home / Bloggen / Är man svensk tiger man inte!
ensvensktigerpixlad

Är man svensk tiger man inte!

Den judiske författaren Aron Flam har skrivit en bok om Sveriges samarbete med de tyska nazisterna. Ett stycke historia som varje person bör ta del av. Det är ingen hemlighet att socialdemokraterna samarbetade med nazisterna före och under andra världskriget. Det har dock varit svårt att få fram fakta kring allting.

Som den envise herre Flam är så nöjde han sig inte med denna historiska lucka, så han har grävt i arkiv utanför Sverige och avslöjar i sin bok om samarbetet som Sverige hade med nazisterna och att samarbetet vad djupare och mer långtgående än vad socialdemokraterna eller historiker lyfter fram.

Helt klart är det en kioskvältare och borde ha lyfts i flera debattprogram. Statsministern borde ha fått löpa gatlopp i media. Men icke, istället för en debatt så är det mer än knäpptyst. Det är censur.

Nu handlar debaclet kanske inte så mycket innehållet i Flams bok utan om det omslag som pryder den; nämligen den svenska tigern.

Från Wikipedia:

En svensk tiger är en bild som skapades av Bertil Almqvist som ett annonsförslag till myndigheten Statens Informationsstyrelse och vad som blev Vaksamhetskampanjen som bedrevs i Sverige under beredskapstiden. Bilden blev en samlande symbol för kampanjen som startades av SIS den 21 november 1941.

Bilden En Svensk Tiger skyddas av upphovsrätt intill utgången av år 2042. Den ekonomiska upphovsrätten innehas av Beredskapsmuseet. En segdragen strid pågick mellan 1997 och 2007 om denna en av Sveriges mest kända bilder. Försvarsmakten betraktade den som sitt varumärke och utnyttjade tigern som en symbol för säkerhetstjänsten, medan Beredskapsmuseet hade övertagit upphovsrätten från dödsboet till Bertil Almqvist bestående av hans två döttrar.

Det har under åren varit många turer kring vem som egentligen har upphovsrätten och jag tänker inte bli så teknisk kring vem som äger tigern. I min värld är det enkelt och den borde ägas av staten och i längden medborgarna. Bilden är en viktig del av svensk historia och vårt arv. Att en privatperson dränerar systemet och agerar som en rättshaverist gynnar ingen.

Dramat och den hybris beredskapsmuseet har kring tigern visade sig när Region Skåne gjorde en svensk tvättbjörn som ville få folk att tvätta händerna under virustider. Beredskapsmuseet gick i taket och och Region Skåne drog tillbaka sin bild och skapade en ny.

Upphovsrätt är viktigt. Jag är själv fotograf och förlorar pengar varje gång någon stjäl mina bilder och använder dem i sin verksamhet där de tjänar pengar. Många gånger så har mina bilder använts till memes och det händer att någon förvanskar mina foton, vilket jag tycker att man ska få göra. Oftast uppskattar jag memes och när folk trollar eller gör dumheter av mina bilder. Eftersom jag själv anser att mitt verk växer och då blir en del av något större och nytt.

Flams tolkning, eller faktiskt helt nya bild av en svensk tiger, som ju heter det här är en svensk tiger, är som jag ser det ett nytt föremål som nått verkshöjd. Det är lika vagt som att ropa upphovsrättsintrång här som det var med den svenska tvättbjörnen.  Att Flams verk nu utvecklats och skapat sig en egen form och space är precis det som hänt när folket blir kreativa.

Aron Flam har gjort en träffsäker satir på den svenska tigern som direkt pekar på undfallenheten och hyckleriet kring Sveriges samarbete med nazisterna. Tyvärr så kan jag inte visa den, men Google är din vän. Och jag illustrerar med en pixlad bild av Aron Flams bild. Bilden är alltså omslaget till Aron Flams bok “Det här är en svensk tiger” som jag gjort en satir av genom pixla. Jag kan inget annat än att konstatera att Sverige numera är så galet att det går att göra satir av satiren.

Än så länge är dramat ett ganska normalt case kring upphovsrätt, men det hela blir väldigt läskigt när åklagaren krävt att alla böcker ska brännas. Det räcker alltså inte för Flam att bara byta omslaget på sin bok. Utan alla böcker som finns i lager och som är sålda ska samlas in av polisen och förstöras.

Det är nu man kan bli en aning konspiratorisk och ställa sig frågan om varför vill staten bränna en bok som är skriven av en judisk författare som granskat Sveriges inblandning i andra världskriget…

Det är illa när staten bränner böcker och det ser helt klart illa ut för Sverigebilden när makten jagar en judisk författare. Det blir ännu värre om staten inte längre tillåter vissa konstnärer, författare och kreativa att få göra satir av historien och nutiden.

Döms Aron Flam blir det en form av censur, och nu är det värt att minnas att det är inte första gången som svenska staten vill dölja vad de tyska nazisterna gjorde. Och i förlängningen vilken inblandning Sverige hade i andra världskriget. Då hette det grymhetspropaganda och staten stoppade utgivningen av svenska dagstidningar som avslöjade vad nazisterna höll på med i Europa.

Om Aron Flam döms för upphovsrättsbrott riskerar han ett vite på omkring en halv miljon kronor. Då kan jag lova er att denne svensk inte kommer att vara tyst, utan jag kommer att ryta som en tiger.

Den 2:e juli blev Aron Flam själv avstängd från Facebook och Instagram för att ha delat sitt satiriska verk.

Roger Sahlström

 

Vidare läsning:

https://dokumentar.samtiden.nu/

https://www.svd.se/fakta-om-forintelsen-var-grymhetspropaganda

https://omni.se/svenska-medier-tystnade-nar-forintelsen-tog-fart/a/7329904a-4474-466b-af82-a380240f8916

https://unt.se/asikt/debatt/ud-morkade-forintelsen-3379477.aspx

https://www.expressen.se/nyheter/qs/sveriges-svek-morkade-forsta-rapporten-om-forintelsen/

https://www.kamerabild.se/nyheter/lag-upphovsr-tt/h-gsta-domstolen-tavlan-r-inte-ett-plagiat

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=6635968

Share

About Roger Sahlström

Texter och tankar av Roger Sahlström. Många texter har tidigare varit publicerade på Dispatch International. En blogg, fungerar som en ventil. Facebook Twitter  
x

Check Also

words

It’s a beautiful thing, the destruction of words

Relaterade

KEK90ITDLPxX_XBTEK04G7U00nI

Sverigebilden: 1 av 5 skulle anse det vara negativt att bo granne med invandrare

Stöd Sverigebilden via PayPal: https://www.paypal.me/Sverigebilden Konto i Handelsbanken: 6692-756 423 082 Skriv Sverigebilden som textmeddelande. Du kan även köpa Sverigebilden´s T-shirt, mer info finns på: ...