Home / Bloggen / På äventyr i Bergsjön
Foto: Roger Sahlström
Foto: Roger Sahlström

På äventyr i Bergsjön

Den sista veckan har jag av massa märkliga anledningar befunnit mig i Bergsjön. Ett område som har ett väldigt dåligt rykte. Med all rätt många gånger. Det är ett hårt och kallt område. Kriminella gäng och religiösa fanatiker rör sig omkring här. 

Det finns mycket negativt att skriva om Bergsjön. Men det ids inte riktigt skriva om allt det dåliga idag. Istället vill jag berätta lite om de underbara människor jag stött på här, även om de har lite deppiga saker att säga.

Tidigare i dag var jag nere vid den lokala butiken. Nu har jag varit i butiken några gånger och mannen som äger den skiner alltid upp i ett extremt stort leende. Tänk att man ska behöva åka ända till Göteborg och Bergsjön för att känna sig som en uppskattad kund. Senast jag möttes av såna leenden och artigheter var när jag var i USA. Skärp er sursvenskar 😉

I går satt jag ner och pratade med en muslimsk kvinna som bott i Bergsjön några år. Hon berättade att hon var ifrån Iran och bott i Sverige sedan mitten av 1990-talet. Hon uttryckte en oro över vad som pågick i Bergsjön och på andra delar av landet där islamisk extremism växer. Hon förklarade att det var såna dårar hon flydde ifrån. Nu upplever hon samma sak här. Vad skulle hon göra? Skulle hon åka till Iran, fly till ett annat land?

Hon menade att man hanterade frågan om islam helt fel. Ni svenskar har blivit grundlurade av extremisterna. De säger att tillhör en god och sund islam. Men enligt henne var de allra flesta talespersoner för islam i Sverige kopplade till extrema rörelser. Varför lyssnar ingen av politikerna på oss kvinnor som lever i förorterna och dagligen ser dessa fanatiker?

Hon berättade flera gånger om vilket hot dessa människor är mot demokratin och Sverige. Hon hade själv upplevt samma krafter i Iran. Hur skulle hon som muslim få leva ifred från extremisterna om Sverige tog in så många och tillätt dem att härja fritt här? Hon menade att det är bara en tidsfråga innan självmords-bombare sätter igång i Sverige. Extremisternas kontroll över människor finns redan i förorterna, nästa steg är ännu mer fysiskt.

Efter ett tag så kom hennes man och blandade sig in i samtalet. Stolt sa han att han röstade på Sverigedemokraterna. – Ni svenskar behöver en politiker som Åkesson. Era andra politiker är mer idealister och drömmare. Åkesson och SD står för något verkligt. En ide som det går att skapa en gemenskap kring.

Hennes man hyllade med Mona Walters. – Såna modiga kvinnor behövs det fler av sa han. Jag är själv muslim och förstår hennes kritik mot islam. Islam är en skitreligion på många sätt. Men jag har hittat min egna väg till Allah och det handlar mer om ett samtal mellan mig och Allah. Jag och min fru undviker att besöka en moske eller röra oss kring för religiösa människor. Vår tro är privat helt enkelt.

Jag tipsade honom om att läsa ”Min Jihad, Jakten på liberal islam” av Hanna Gadban, Han skrattade och sa att han snart hade läst ut den. Hanna är med en sådan persons som behöver få komma fram mer sa han. En liberal muslim som vågar och kan gå emot extremisterna. Men vi andra liberala muslimer måste med höja vår röst och visa att vi finns.

Vi satt länge och pratade och de lämnade en del avtryck. Igen dök den där känslan av skam upp inom mig. Skam över att vi faktiskt sviker människor. Två människor som flytt Iran för att de inte levde som rena muslimer. Sitter idag i Sverige, som liberala muslimer och ser exakt samma vansinne växa fram. Jag skäms…

Bergsjön är ett otroligt fint område nu när det är grönt. Det måste vara en pest och pina i betongen när den  svenska hösten och vintern kommer. Betongen har en tendens att sänka den starkaste människa.

Många här ute är medvetna om problemen. Få jag pratat med ser sig som några offer. De har jobb, en lägenhet. Vissa går på bidrag. Men de har ett bra liv,  jämfört med hur det hade kunnat vara i deras hemländer och de är väldigt tacksamma.

Något jag märkt av är hur trötta många är på att vara spelpjäser för politiker och religiösa grupper. De menar att de används i politiska syften. Det har varit så i åratal. Många politiker har pratat om förorterna och problemen. Med tanke på hur länge man pratat om problemen i förorten så borde saker ha blivit bättre, istället är det tvärtom.

Flera gånger ställde jag frågan om rasism och om de kände att de var utsatta för någon form av rasism. De skrattade mest åt påståendet om rasism.

– Om ni svenskar är rasister. Varför kommer du hit då för att prata med oss? Om ni svenskar är rasister, varför har ni gett oss bostäder, möjlighet att leva och sätta våra barn i skolor? Om du är rasist, varför behandlar du oss med respekt?

En person sa att svenskar nog inte ens vet vad rasism är. Man har hittat på ett helt eget begrepp om det. Han har på sätt och viss rätt.

Jag hoppas komma tillbaks hit igen. Det är en samling sköna människor jag träffat. Somalier, chilenare, muslimer, ickemuslimer, kristna och tom en jude.

Gemensamt för alla dessa är att de aldrig gått med på att helt underställa sig ett kollektiv. De ansåg sig vara fria individer och att bara dem själva kunde föra sin talan.

 

Share

About Roger Sahlström

Texter och tankar av Roger Sahlström. Många texter har tidigare varit publicerade på Dispatch International. En blogg, fungerar som en ventil. Facebook Twitter  
x

Check Also

words

It’s a beautiful thing, the destruction of words

Relaterade

KEK90ITDLPxX_XBTEK04G7U00nI

Sverigebilden: 1 av 5 skulle anse det vara negativt att bo granne med invandrare

Stöd Sverigebilden via PayPal: https://www.paypal.me/Sverigebilden Konto i Handelsbanken: 6692-756 423 082 Skriv Sverigebilden som textmeddelande. Du kan även köpa Sverigebilden´s T-shirt, mer info finns på: ...