Home / Bloggen / Det där med att lyssna
Mona Walters.
Mona Walters.

Det där med att lyssna

Ska ska man låta nazister eller islamister få tala? Finns det något demokratiskt värde i att låta rörelser man inte stödjer få framföra sina åsikter? Borde rörelser som hatar demokrati få föra ut sina budskap? Ska studenter tvingas läsa sådant de inte gillar?

Självklart är det så. Alla borde få tala fritt. Till och med skäggmongon i klänning och rolig hatt eller välfriserade gossar i brunskjorta ska få framföra sina åsikter. Det är en del av demokratin att det framförs åsikter man själv inte ställer upp på.

Även om jag finner det obehagligt med kristna fundamentalister, nazister, tokfeminister, islamister och andra totalitära grupper. Så får detta obehag inte ligga som dimma av censur och stoppa det fria ordet och tanken.

Många verkar i dag har svårt att hantera det faktum att det finns människor som inte delar deras politiska åsikter eller värderingar. Tuff skit för er, men vi lever ännu inte i en diktatur där det gäller att tänka rätt. Men vi är på god väg.

Många studenter i dag känner sig obekväma med en del innehåll i akademisk litteratur och vill på sätt och viss införa en mjuk censur.

Studenterna verkar vara så intellektuellt svaga så de helt enkelt inte kan hantera andras åsikter och ord. Elever vill införa ett form av varningssystem på litteraturen. Jösses säger jag. Vad är näsa steg? Kristna fundamentalister behöver inte läsa kemi och fysik eftersom det går emot deras uppfattning om jordens skapelse, som den beskrivs i bibeln?

Till och med dessa studenter ska få ha rätt att framföra sina åsikter. Men var beredda på kritik.

Vi har inte längre en demokrati om vi alla helt plötsligt går omkring i ett moln av rosa fluff och bara tänker mysigt gott. Världen är full av information som är jobbig. Jag möts ständigt av ideer och argument jag finner rent osmakliga. Att försöka tysta, förbjuda eller censurera är fel väg att gå.

Jag är en stor vän av våra frihetsrättigheter. Hur bänga åsikter du än har så ska du få ha rätten att yttra dem. Det finns en gräns. Men den går inte vid obekväma ord eller åsikter. Såna saker ska man klara av att hantera. Så släng av er snuttefilten och börja bete er som vuxna.

Dessa friheter kan missbrukas på de mest bisarra sätten. Tex satt jag i en konversation härom dagen där många tyckte att benämna invandrare som löss var ett bra sätt hantera frågan om invandring på. Jag tycker inte detta är ett vidare bra sätt att lyfta frågan på.

Hur ska jag veta hur min meningsmotståndare tänker om jag inte får lyssna på vad för åsikter denne har? Ska jag lita på någon expert som refererar? Ska man lita på researchgruppen eller Expo? Ska jag lita på vad någon annan säger? Ska jag lita på politiskt vinklade massmedier? Ska jag lyssna på de som håller med mig? Jag föredrar att själv ta reda på hur saker ligger till.

Folkets hus i Rinkeby ställde igår in två samtal som jag själv hade velat ta del av. Mona Walters föredrag om bla bristen på demokrati inom islam. Samt Kamal El Mekki utestängs från att framföra sina ideer i folkets hus.

Man säger att Kamal uttryckt icke-demokratiska åsikter och uttryckt sig nedvärderande om kvinnor och homosexuella.

Får man inte uttrycka sånt? Varför skulle man inte få det? Kamal El Mekki ska ha framfört en ide om att döda icketroende och de som lämnar islam. Bra, då vet vi vad han tycke om det. Hade han inte haft ett forum att framföra det hade vi stått ovetandes.

Jag tycker detta egentligen är beklämmande och farligt. Låt folk få tala. Hur ska vi annars få veta vilka åsikter de har? Ska vi gissa oss fram? Ska vi göra som Henrik Arnstad och Expo och dela ut åsikter och klistra på människor? Själva sätta oss på höga poster och dela ut epitet på folk?

Anledningen till att folket hus valde att ställa in dessa två föreläsare har att göra med folkets hus uthyrningspolicy. Man lutar sig emot en så kallad värdegrund.

Jag har mailat Anna Engstrand, pressekreterare anna.engstrand@fhp.nu i hopp om att få några vettiga konkreta svar.

Folkets hus menar att föreningen Fri Folkbildning är en exkluderande rörelse. Jag har försökt att få svar från dem vad de menar med detta. Vart har de fått sin fakta ifrån att Fri Folkbildning skulle vara en exkluderande rörelse. Man säger så här på sin hemsida:

”Folkrörelsen Folkets Hus och Pars hundratals mötesplatser i hela landet bygger på jämlikhet, jämställdhet och allas lika värde. De får aldrig bli en hävstång eller megafon som hjälper rasistiska, främlingsfientliga, icke-demokratiska eller exkluderande rörelser att växa.”

Jag har inte lyckats med att hitta något med föreningen som går emot detta. Jag har själv bevakat en del av de föreläsningar Fri Folkbildning haft. Inte en enda gång har jag hört föreläsare eller publik uttrycka några rasistiska eller främlingsfientliga ideer. Snarare tvärtom faktiskt. Föreläsningarna som hållits av Jan Sjunnesson har haft en hög nivå. Där fakta hanterats och man har helt enkelt förhållit sig till detta.

Vad gäller Kamal El Mekki så ställde jag frågan om varför de stänger ut en muslim. Respekterar de inte religions, tankefrihet. Menar folkets hus att islam inte står för jämlikhet, jämställdhet eller allas lika värde? Skulle islam vara en icke-demokratiskt, rasistiskt främlingsfientlig exkluderande rörelse? Är Kamal El Mekki en av alla de få som bara missuppfattat islam? För det handlar om islam. Någonstans måste han fått sina ideer ifrån. Eller hur?!

Jag lär nog inte få några svar.

Föreningar som Fri folkbildning, föreläsare som Mona Walters eller Kamal El Mekki är nödvändiga för att upprätthålla demokratin. Demokrati måste utmanas. Våra frihetsrättigheter är inte för evigt. Även om många numera tycks tro det. Genom att ständigt intellektuellt ge sig på de friheter vi har här i Sverige, förstärks demokratin. Det borde vara ett ständig debatt.

Istället är det många gånger tvärtom. Debatten uteblir, människor tystas. Debatten blir istället en fråga om god moral eller avsaknad av moral.

Här har ni nog ett av svaren på varför Sverige  blir mer och mer polariserat och varför så få numera kan hantera att det finns människor som har olika åsikter.

Istället för att ta del av vad människor säger, vill många hellre kasta sten än att våga tro eller övertygas om den styrka som demokratin innebär Man anför hellre svaga moraliska argument, rena gissnings-lekar. Tänk om, men om det var du…Tänk om det var dina barn…..

Det är rent dagisbeteende.

I dagar som dessa skäms man extra mycket över att vara svensk.

http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/egofokus-forsvarar-universitetsstudier/
http://www.dn.se/ledare/signerat/erik-helmerson-att-plugga-ar-att-bli-utmanad/
http://www.sydsvenskan.se/kultur–nojen/varning-for-litteraturen/

Share

About Roger Sahlström

Texter och tankar av Roger Sahlström. Många texter har tidigare varit publicerade på Dispatch International. En blogg, fungerar som en ventil. Facebook Twitter  
x

Check Also

words

It’s a beautiful thing, the destruction of words

Relaterade

KEK90ITDLPxX_XBTEK04G7U00nI

Sverigebilden: 1 av 5 skulle anse det vara negativt att bo granne med invandrare

Stöd Sverigebilden via PayPal: https://www.paypal.me/Sverigebilden Konto i Handelsbanken: 6692-756 423 082 Skriv Sverigebilden som textmeddelande. Du kan även köpa Sverigebilden´s T-shirt, mer info finns på: ...