Home / Bloggen / Manhattan känns tryggare än Malmö
Foto: Roger Sahlström
Foto: Roger Sahlström

Manhattan känns tryggare än Malmö

Poliser, gula taxibilar och människor, de är överallt. Allt är en ständig puls. Det är aldrig tyst här. Sirener, gatuarbeten, människor som diskuterar, bilar som tutar. 

Jag var ute och gick på Manhattan i går kväll. Det kändes tryggare än att gå i Malmö eller Stockholm en lördagkväll. Polisen är observant och här säger polisen till på en gång. Det är nolltolerans som gäller. New York-polisen är med otroligt hjälpsamma. Det räcker att man står med telefonen och ser lite förvirrad ut. Nog fan dyker det upp en polis som frågar om de kan hjälpa till. De är korrekta, artiga och trevliga. De är med väldigt pålästa om sin stad. Det är faktiskt bättre att fråga en polis än att använda Google. 

Det enda jag saknar är riktigt kaffe. Deras blask till färgat vatten är knappt drickbart. Inte en då man säger till på Starbucks att man vill ha extra starkt kaffe så verkar de fatta vad extra starkt kaffe innebär.

Jag har funderat på att dra fram mitt kränktkort ett par gånger när sådant här sker För visst gäller även det utomlands? Alla kulturer är lika, allt är samma sak, således borde det som gäller i Sverige även gälla här. Eller hur? Det är logik, pklogik. 😉

Det är förvånansvärt lite tiggare här. Har sett max 10 st på Manhattan. De få man ser är verkligen de trasigaste av människor. Men de håller sig lite undan. Man ser dem i små krypin. Du ser dem absolut inte utanför några affärer eller inne på några restauranger. De kastar sig inte heller brutalt över dig och vrålar om sina döda barn eller obotliga sjukdomar.

Nu finns det allt fattigdom och utsatthet här. Det märks på andra sätt. Man måste lämna Manhattan. Det finns så kallade utanförskapsområden här och de är rejäla Hoppas kunna återkomma om detta.

Kikar en anings då och då på svenska medier. Blir snabbt trött. Allt är lika galet som vanligt i Absurdistan. Sverige är verkligen ett sjukt land. De så viktiga ämnen och problem som behövs diskuteras verkar föras av barn på dagisnivå.

Det är skönt att ha avståndet från Sverige. Tryggt kunna sitta och fnissa åt knallkorkarnas vanföreställningar. När det kommer till dramat kring SDU och SD. Skakar jag bara på huvudet.

Pratat politik, invandring, islam, religion, Obama, Mellanöstern och annat med random amerikaner. Även om man inte delar åsikter, diskuterars ämnen vänligt och med respekt. Här  lyssnar man på argumenten och vad som sägs. Det är inte som i Sverige där man hittar på och tolkar saker lite som de vill. Allt man säger analyseras. Kommer man med ett vagt eller luddigt argument får man minsann retorisk smisk som heter duga. Inte en enda gång har det droppats epitet eller gjorts ologiska tankehopp.

De lär sig detta med debatt, att argumentera i tidig ålder. Genom hela skolgången är detta närvarande. Vilken random amerikan som helst verkar vara vuxnare än knallkorkarna hemma.

Dags att ge sig ut i vimlet och stöket nu. Klockan har passerat 21. Jag har fått mitt kvällskaffe. Frågan är vad man ska hitta på? I en stad där allt finns att göra blir man matt av alla dessa val. Det är minsann inte lätt att vara vit och priviligerad. 😉

 

Share

About Roger Sahlström

Texter och tankar av Roger Sahlström. Många texter har tidigare varit publicerade på Dispatch International. En blogg, fungerar som en ventil. Facebook Twitter  
x

Check Also

words

It’s a beautiful thing, the destruction of words

Relaterade

KEK90ITDLPxX_XBTEK04G7U00nI

Sverigebilden: 1 av 5 skulle anse det vara negativt att bo granne med invandrare

Stöd Sverigebilden via PayPal: https://www.paypal.me/Sverigebilden Konto i Handelsbanken: 6692-756 423 082 Skriv Sverigebilden som textmeddelande. Du kan även köpa Sverigebilden´s T-shirt, mer info finns på: ...