Home / Bloggen / Boken VS Flaggan
sdu2

Boken VS Flaggan

Just nu är det två konflikter som genomsyrar SD. En grupp har blivit anklagad för att vara vänsterstyrd, vilket är lite skrattretande. Den andre är mer åt det nationalistiska hållet. Där är fanor, och dogmatiska normer är det bärande.

Själv ser jag det lite så här. Det är två grupper. En kulturellt intellektuellt medveten kontra fanviftande bakåtsträvare.

För min del så handlar det hela om en fråga om förtroende. Trots Karlsson ganska rejäla miss att kontakta Expo, har jag ett förtroende för honom.

Jag måste säga att jag har ett högre förtroende för Karlsson än för Hahne. Det jag väger på är hans nyfikenhet och kunskaper om svensk kultur som han gärna delar med sig. William Hahne är i mina ögon för ungdomligt naiv. Nu är han visserligen ganska ”nykläckt” ur SDU.

Den mer nationalistiska delen som består av William Hahne och Gustav Kasselstrand är traditionalister. Ganska hardcore sådan med enligt mig. Det är mer pompöst synliga än att faktiskt vara intresserade av att leverera en framtidsbyggande politik.

Mitt förtroende lägger jag mycket hellre hos en person likt Karlsson, som har en öppen, intellektuell process och gärna delar med sig av den. Karlssons Facebook fylls då och då med boktips och spännande inslag från tusenårig svensk kultur. Han mixar ihop detta till nutid.
Fler politiker borde göra så. Tyvärr är många i Sverige rädda för kultur, allra helst svensk kultur. Vänstern har verkligen lyckats med att plantera att svensk kultur är farlig.

Jag har absolut inget emot traditioner eller kulturer. De är en nödvändighet för människor och landet. Men Hahne med vänner är väldigt hårda i sin tolkning av vad svenskt och Sverige är. Jag uppfattar den stora skillnaden som att Karlsson är inkluderande, Hahne är direkta motsatsen, exkluderande.

 

Jag är själv av iden att Sverige kan vara öppet för alla, men vill man vara en del av det hela, måste man med ställa upp på de ”spelregler” som gäller här. Bara för att någon tar sig an den svenska kulturen, det svenska sättet, förminskar man inte någon invandrare eller grupper. Man fråntar inte någon dess egen kultur eller identitet för att de blir svenskar. Det är trams att påstå det.

Det är lätt att bli svensk. Det krävs ingen större ansträngning. Alla som respekterar ”svensk kultur” kan bli svenskar. Allt handlar om att vilja förstå och acceptera alla de sociala koder och ta del av det kit som gör oss till svenskar.  Det går inte bygga en gemenskap eller ett folk med hjälp av spretiga identiteter som kräver sin rätt efter sina regler. Det är dömt att gå under. Det är som att påstå att man kan spela ishockey men applicera reglerna för finns i sjön för det ena laget. Det funkar inte så.
Den mer nationalistiska gruppen inom SD, anser jag mer vara en samling individer som är mer måna om att få synas. Det är verkar som om det viktigare att vifta med fanan på rätt dag. Inget fel med detta. Men det är knappast något man kan bygga en hållbar politik kring.

Det är med en jordnära kärlek till sin omgivning och ärligt vilja förstå samhället man kan bygga politik. Flaggor kommer man inte långt med.

En politiker som tar sig tid att läsa en bok och dela med sig av det, det smäller mycket högre hos mig, än en som vill hellre vill gå på snygga led och vifta med en flagga.

Nej jag röstar fortfarande inte på SD. Detta är bara mina egna funderingar kring det som pågår. 

 

Share

About Roger Sahlström

Texter och tankar av Roger Sahlström. Många texter har tidigare varit publicerade på Dispatch International. En blogg, fungerar som en ventil. Facebook Twitter  
x

Check Also

words

It’s a beautiful thing, the destruction of words

Relaterade

KEK90ITDLPxX_XBTEK04G7U00nI

Sverigebilden: 1 av 5 skulle anse det vara negativt att bo granne med invandrare

Stöd Sverigebilden via PayPal: https://www.paypal.me/Sverigebilden Konto i Handelsbanken: 6692-756 423 082 Skriv Sverigebilden som textmeddelande. Du kan även köpa Sverigebilden´s T-shirt, mer info finns på: ...