Home / Bloggen / 27 år sedan Halabja
2604

27 år sedan Halabja

I dag är det 27 år sedan Saddam-regimen bombade ‪#‎kurdiska‬ Halabja med kemiska stridsmedel. 5 000 kurder avled. Mellan februari och september 1988 mördades minst 50 000, kanske upp emot 100 000 eller ännu fler, kurder av Saddam Husseins regim i Irak.

Folkmordet gick under namnet Anfal, och utfördes i åtta militärt planerade steg. Anfal betyder ungefär ”förstörelse” eller ”plundring” på arabiska.

Anfal-kampanjen var inte det första övergreppet som drabbade kurderna, men det har kommit att bli det mest välkända, kanske på grund av att kampanjen var så grundligt planerad och genomförd och därför drabbade väldigt många människor.

 

1988 var jag 15 år. Jag kommer ihåg alla hemska bilder på TV och i tidningarna. Jag minns ihåg hur jag satt i mitt rum i Trollhättan och undrade kring människans ondska. Det gjorde ont i hela kroppen att ta del av allting.

I dag när kurder jagas av IS, växer samma smärta inom mig. Människan fortsätter vara lika ond och stora delar av omvärlden bryr sig egentligen inte.

Share

About Roger Sahlström

Texter och tankar av Roger Sahlström. Många texter har tidigare varit publicerade på Dispatch International. En blogg, fungerar som en ventil. Facebook Twitter  
x

Check Also

words

It’s a beautiful thing, the destruction of words

Relaterade

KEK90ITDLPxX_XBTEK04G7U00nI

Sverigebilden: 1 av 5 skulle anse det vara negativt att bo granne med invandrare

Stöd Sverigebilden via PayPal: https://www.paypal.me/Sverigebilden Konto i Handelsbanken: 6692-756 423 082 Skriv Sverigebilden som textmeddelande. Du kan även köpa Sverigebilden´s T-shirt, mer info finns på: ...