Home / Bloggen / Vad gör dig till terrorist?
Hög utbildning och en bra inkomst radikaliserar muslimer. Foto: Mate Eric J. Tilford
Hög utbildning och en bra inkomst radikaliserar muslimer. Foto: Mate Eric J. Tilford

Vad gör dig till terrorist?

Gång på gång får vi höra att det är utanförskap, fattigdom, diskriminering och rasism som gör att vissa muslimer blir radikaliserade och väljer att spränga sig själva eller andra i småbitar. Men stämmer detta?

Søren K Villemoes skriver i Sydsvenskan.

Fattigdom och dålig utbildning kan alltså knappast förklara terrorismen. Men hur är det med diskriminering, rasism, dålig integration och social marginalisering? En enkätundersökning bland brittiska muslimer mellan 18 och 45 hittade förra året inget samband mellan diskriminering och terrorsympatier. Hur många ickemuslimska vänner man har eller hur man upplever sitt politiska inflytande hade heller ingen betydelse. Tvärtom fann de att det är större sannolikhet att man utvecklar terrorsympatier om man talar engelska i sitt hem, är ung, tjänar över 75 000 pund om året och utbildar sig.

 

Utbildning och en hög inkomst verkar alltså vara en mer sanningsenlig förklaring än den vänstern kommer med. Tekniska utbildningar verkar med vara en bakomliggande orsak till radikalisering.

Listan över välutbildade jihadister från fina hem är lång.
Usama bin Ladin var från en saudisk familj av miljardärer.
Den nuvarande ledaren för al-Qaida, egyptiern Ayman al-Zawahiri, är utbildad kirurg.
Mohammed Atta, en av flygkaparna den 11 september, var från en välbärgad familj och var själv utbildad ingenjör och arkitekt.
Slimane Hadj Abderrahmane,  var techno-dj och läste matematik på universitetet i Århus när han blev radikaliserad.
Ahmed Omar Saeed Sheikh, som var med och kidnappade och halshögg journalisten Daniel Pearl 2002, hade läst på London School of Economics.
Al-Qaida-terroristen Anwar al-Awlaki var civilingenjör från en välutbildad överklassfamilj och i färd med att skriva sitt examensarbete på Washington University när han blev extremist.
Share

About Roger Sahlström

Texter och tankar av Roger Sahlström. Många texter har tidigare varit publicerade på Dispatch International. En blogg, fungerar som en ventil. Facebook Twitter  
x

Check Also

words

It’s a beautiful thing, the destruction of words

Relaterade

KEK90ITDLPxX_XBTEK04G7U00nI

Sverigebilden: 1 av 5 skulle anse det vara negativt att bo granne med invandrare

Stöd Sverigebilden via PayPal: https://www.paypal.me/Sverigebilden Konto i Handelsbanken: 6692-756 423 082 Skriv Sverigebilden som textmeddelande. Du kan även köpa Sverigebilden´s T-shirt, mer info finns på: ...