Home / Bloggen / Förbud mot religionskränkning
god-by-monty-python

Förbud mot religionskränkning

Sakta håller vi på att införa förbud mot religionskränkning igen. Nu är det muslimer som känner sig kränkta till höger och vänster. Själv anser jag det bara vara en massa trams. Det är som att bråka kring tidningen Fantomen och Kalle Anka.Men varför är det muslimer som ständigt kränks och hävdar att deras religiösa praxis ska gälla?

Det handlar helt enkelt om upplysningen. En ide som verkar ha svårt att nå eller ens rota sig i Mellanöstern. Vilket är synd. De ”kyrkliga” och sekulära humanistiska strider vi hade i Europa ledde till slut fram till iden om det sekulära samhället.

En separation av staten och religion. Jag själv brinner för den sekulära demokratin, eftersom jag anser den vara överlägsen och absolut mer rättvis och anings mer rättssäker än tex teokratiska system.

Satirikern och absurdisten Lasse O’Månsson hade sin storhetstid på 1960- och 70-talet. Han var redan då känd för sin ”sjuka” humor, inte minst i radio. Med sin samarbetspartner Björn Linderoth  skrev han 1963 en sketch om stressen i samhället. De skojade till det och sa att man kunde minska stressen genom att servera nattvarden på bensinmacken istället för i kyrkan. Svenska staten tog i med hårdhandskarna och 1964  dömdes O’Månsson och Linderoth till tunga dagsböter i tingsrätten för brott mot trosfriden.

Även radioproducenten Carl-Uno Sjöblom åkte dit som medskyldig till att ha skymfat nattvarden, liksom skådespelaren Nils Eklund som läst upp sketchen för radiopubliken.

Överklagande hjälpte inte. Hovrätten fastställde domen 1965, resningsansökan till Högsta domstolen avslogs 1967. 1970 upphävdes lagen om trosfrid, alltså förbud mot religionskränkning i Sverige.

När grupper i dag menar att en konstnär som Lars Vilks inte skulle få avbilda profeten Muhammed, eller att antiteister som jag inte får kritisera, håna eller häckla religion. Då är vi inne på en farlig väg.

Vi ska inte backa en millimeter när det kommer till yttrandefriheten eller våra andra rättigheter heller för den delen. Friheten att få kritisera, häckla och håna religion  är en av de anledningar till att Europa och allra helst Sverige har blomstrat.

Religion anser jag gör sig bäst i den privata sfären. Det betyder inte att religion ska förbjudas. Jag ser dock ingen anledning till varför religion ska ha dubbelt skydd i lagen. Religionsfriheten är i mina ögon helt onödig. Din rätt att få tänka och tycka är skyddad i svensk grundlag. Religion behöver inget extra skydd.

Många troende säger att de är goda tack vare sin religion. Hade de inte haft religion, en högre makt som talade om att de var goda, så skulle de nog begått allehanda brott. Detta är då vuxna människor som på egen hand inte förstår visa grundläggande saker. Som måste ha en manual för att leva ett liv av godhet.

Om din gud eller heliga bok dikterar en tygbit, så blir jag väldigt skeptiskt till dig och din gud. Om det bästa du kan göra för din gud är att bära en tygbit så undrar jag vad för moral du egentligen har.

Religion är inte heller en måttstock för mångfald eller mångkultur som många religiösa grupper och antirasister hävdar. Religion är snarare dess direkta motsats. De flesta organiserade religioner med maktanspråk på människor är monokulturer.

Troende hävdar att de har en allsmäktig gud. Varför i hela fridens namn behöver då hjälp av mänskliga lagar? Och varför tar troende som tror på gud X illa upp å dennes vägnar? Borde inte den där allsmäktige själv kunna lösa problemet med alla otrogna?

Kort och gott, jag torkar mig i röven hur fan jag vill. 

 

Share

About Roger Sahlström

Texter och tankar av Roger Sahlström. Många texter har tidigare varit publicerade på Dispatch International. En blogg, fungerar som en ventil. Facebook Twitter  
x

Check Also

words

It’s a beautiful thing, the destruction of words

Relaterade

KEK90ITDLPxX_XBTEK04G7U00nI

Sverigebilden: 1 av 5 skulle anse det vara negativt att bo granne med invandrare

Stöd Sverigebilden via PayPal: https://www.paypal.me/Sverigebilden Konto i Handelsbanken: 6692-756 423 082 Skriv Sverigebilden som textmeddelande. Du kan även köpa Sverigebilden´s T-shirt, mer info finns på: ...