Home / Bloggen / Det IS gör är inget nytt
isishammer

Det IS gör är inget nytt

Senaste veckorna har medierna fyllts med artiklar om IS härjningar. Hur de förstör kulturskatter, bränner böcker, förstör statyer och byggnader.  Det gör ont att se detta. Sakta men säkert håller IS på att pulvrisera tusenåriga kulturer. Omvärlden tittar lamt på och kommer med ursäkter som att IS är bara några få, de har bara missuppfattat. Vilket är en klen tröst för de miljoner människor som får sin kultur sönderslagen.

IS plundrar och härjar, de förstör alla kulturer de kommer över. Konstskatter, monument, you name it. Om IS kan förstöra något som icke-muslimer håller kärt, kommer de att göra det. Men detta är inget nytt. En anledning till att islam så effektivt slår rot, är att islamister först förgör den kultur man vill ta över. Sen levererar man islam som en räddning.

Att muslimer förstör är som sagt var inget nytt. Allt som är att tolka som icke-islamiskt eller som faller in under avgudadyrkan ska förstöras. Inget får krocka med islam. Sen islams spridning  från arabiska halvön har muslimerna effektivt slagit sönder kulturer och de ligger bakom otaliga folkmord.

Västerlänningar har getts skulden för många saker som förstörts. Det har många gånger dock visat sig vara rena lögner och historieförfalskningar. Tex så är många i dag övertygade om att Sfinxens näsa sköts sönder av Napoleons soldater, efter att de intagit Egypten. Det mesta verkar vara en skröna. De som ligger bakom förstörandet av sfinxen och andra byggnader i Egypten var arabernas soldater. Bläddrar man omkring bland historieböcker och annat så hittar man snabbt såna här saker. Det lönar sig alltså att läsa böcker. 😉

Senast i raden av städer som IS förstört är Nimrud i norra Irak som har drabbats.  Militärmateriel ska ha använts för att demolera staden. Till de förstörda artefakterna hör 3.000 år gamla statyer som har stått placerade vid portarna till Ashurnasirpal-palatset. Förstörelsen av Nimrud kommer bara dagar efter att extremister från IS gått till attack mot ett museum i Mosul och med borrar och släggor förstört museets kulturskatter, rapporterar Daily Mail.

Inom islam säger man att före Muhammed och islam fanns inget. Man levde då i okunnighetens tid. Då Muhammed införde islam, fick människan den enda sanna kunskapen. Före islam fanns inget menar man. Det må ha varit så bland isolerade beduinstammar. Det hela kallas för Jahiliyyah.

Jahiliya eller jahiliyyah, arabiska جاهلية, är ett uttryck som används om tiden före islam och före Koranens uppenbarelse som även beskrivs som ”okunnighetens tid”. Uppenbarelsen av Koranen till profeten Muhammed är en grundläggande händelse för islam då den separerar tiden före islam, känd som jahiliya, från den islamiska eran. Jahiliya kan i enkelhet beskrivas som att inte följa den ende Guden, och därmed islam och Koranen.

Idag används ofta begreppet i muslimska samhällen för att beskriva avsaknad av islamisk lag (sharia). Begreppet används som en beteckning på världen idag av fundamentalistiska grupper som wahhabiterna eller salafiterna. De menar att det inom sann islam inte finns utrymme för någon form av jahiliya. Begreppet används för att beskriva arrogans och laglöshet i såväl muslimska samhällen som kristna/västerländska.

Det som gör det hela problematiskt är att man inte separerar religion, stat eller samhälle i muslimska många muslimska länder. Allt är en salig röra. Vilket är svårt för oss västerlänningar och allra helst svenskar att förstå. Sverige är ett av världens mest sekulära länder. Samhällslivet, religion och politik är samma sak i muslimska länder, religion genomsyrar allt. Det går inte att separera helt enkelt. För oss som är uppväxta i sekulära samhällen blir detta många gånger förvirrande. Folk får inte grepp om det. Varför vill man ha religion och stat gemensam? Naiva antirasister och feminister tror att det handlar om små kulturella inslag. Jag måste göra dessa människor besvikna. Sharia eller annan praxsis av islam är inte små söta inslag av kultur. Det är inte maträtter, färger på kläder eller konstiga smycken.

Många som väljer att lämna islam, de byter bara gud. De blir oftast kristna. De kan nämligen inte hantera ett liv utan en gud. När jag pratade med Sabatina James för några år sedan om detta, sa hon att det var helt otänkbart att leva ett liv utan gud. Nu är jag väldigt skeptisk till organiserad religion, men föredrar en kristen framför en övertygad islamist. Även om det finns en del märkliga personligheter inom kristendomen med, så går det oftast att prata med dom. Har haft många goda filosofiska samtal under åren med kristna och judar. Det är rejält berikande.

Det finns bara ett sätt att stoppa IS och nu kommer jag att göra många godhetsknarkare ledsna. Terapi, dialog samtal, uppdatera Twitter eller Facebook stoppar inte IS. Det enda som historiskt sätt har fungerat mot muslimska styrkor är överlägsen militär makt. Det var så man återtog kontrollen över medelhavet. Få vet om den historia om hur muslimerna höll stenhård kontroll över medelhavet. Man kidnappade sjömän, krävde enorma lösensummor. Man stal fartyg och krävde att länder skulle betala. Vilket de gjorde. Tom Sverige har betalat lösensummor för att få ut skepp och sjömän. Första och andra Barbareskkriget var en direkt konsekvens av muslimernas tullar och piratverksamhet.

I århundraden hade muslimska länder i norra Afrika, de så kallade Barbaresk-staterna, plundrat längs Europas kuster, ägnat sig åt sjöröveri och tagit människor som slavar. För att slippa få sina skepp plundrade var europeiska stater, och den nyligen bildade nationen USA, tvungna att betala en ytterst kostsam årlig tribut till dessa muslimska banditstater. Muslimerna motiverade det med att Koranen gav dem rätt att behandla européerna som slavar.

I mars 1785 reste de blivande presidenterna Thomas Jefferson och John Adams till London för att förhandla med sjörövarstaten Tripolis utsände Sidi Haji Abrdahaman. När de frågade med vilken rätt barbarstaterna förde krig mot västerlänningarna, som inte hade gjort dem något ont och inte tog slavar, rapporterade de följande svar:

 

”Det står skrivet i deras Koran att alla nationer som inte erkänner profeten är syndare som det är de troendes rätt och plikt att plundra och ta som slavar, och att varje muselman som dödas i detta krig är garanterad en plats i paradiset.”

 

Den då unga staten USA hade precis utkämpat ett frihetskrig och hade inga militära resurser att sätta in mot piraterna, så de valde att betala muslimerna. I femton långa år betalade USA till piraterna för att de skulle hålla sig lugna.

Muslimerna var dock missnöjda och krävde ännu mer pengar. Men situationen hade förändrats. USA hade nu fred med sina tidigare fiender och hade dessutom byggt upp en flotta. De kunde därför koncentrera sig helt på piraterna. De vägrade betala mer pengar, varpå muslimerna förklarade krig emot USA.

Detta krig kom att kallas för Första Barbareskkriget. Den amerikanska flottan dominerade havet och försatte muslimerna i blockad. Men det som avgjorde kriget var när de amerikanska marinstyrkorna, tillsammans med utländska legosoldater 1805, intog staden Derna efter att ha besegrat Tripolis styrkor.

Freden varade dock bara i några år. USA och Storbritannien startade krig mot varandra 1812, och Europa plågades svårt av de napoleonska krigen. Då tog muslimerna tillfället i akt och började på nytt plundra europeiska och amerikanska handelsskepp.

Det var starten för Andra Barbareskkriget. År 1815 hade krigen i Nordamerika och Europa tagit slut, och de kristna länderna kunde åter koncentrera sig på muslimerna.

Bland annat utsattes Alger för en nio timmar lång kanonad av brittiska och holländska krigsskepp. Muslimerna tvingades på knä och man förhandlades fram en ny fred.

Därefter sjönk det muslimska sjöröveriet drastiskt. Men piratangreppen upphörde fullständigt först när Frankrike började kolonisera Nordafrika med början år 1830.

 För att förstå IS, måste vi se på islams historia och hur man tidigare har hanterat det hela. Tyvärr är det som så att överlägsen makt, militär makt och våld är det enda som tvingat islamisterna till reträtt.

Share

About Roger Sahlström

Texter och tankar av Roger Sahlström. Många texter har tidigare varit publicerade på Dispatch International. En blogg, fungerar som en ventil. Facebook Twitter  
x

Check Also

words

It’s a beautiful thing, the destruction of words

Relaterade

KEK90ITDLPxX_XBTEK04G7U00nI

Sverigebilden: 1 av 5 skulle anse det vara negativt att bo granne med invandrare

Stöd Sverigebilden via PayPal: https://www.paypal.me/Sverigebilden Konto i Handelsbanken: 6692-756 423 082 Skriv Sverigebilden som textmeddelande. Du kan även köpa Sverigebilden´s T-shirt, mer info finns på: ...