Home / Bloggen / Att vara kvinna gör väldigt ont
workerrestaurant

Att vara kvinna gör väldigt ont

Eva Franchell skriver i dag en krönika om att det gör ont att vara kvinna. Jag vill nu inte förminska detta. Det finns kvinnor som utsätts för sexuella trakasserier och det ska vi självklart ta på allvar.

Det enda jag stör mig på när det gäller dessa krönikor och när feminister är igång, är hur de förminskar och gör kvinnan till ett lallande miffo och offer utan något som helst förstånd. Man verkar mena att när kvinnor utsätts för en orättvisa är det långt mycket värre än andra orättvisor. Vilket är ganska dumt. En orättvisa är en orättvisa, svårare än så är det inte. Men i tider av genus, feminism, rasifiering av människor och grupper. Så håller vi sakta på att skapa ett samhälle byggt kring identitet. Där grupper ständigt är utsatta för ett förtryck eller en orättvisa från någon annan. Idéerna att bygga samhällen kring Identitet har redan provats i Nazityskland och Sydafrika. Vi har facit i hand vad som sker då grupper tillskrivs rättvisa efter identitet. Det går käpprätt åt helvete.

Jag har själv jobbat inom serviceyrken. Det var många berusade kvinnor som menade att det var deras rättighet att få kladda på mig och komma med förslag kring både det ena och andra. Otaliga kvinnor tog på sig rätten att klämma mig i skrevet och på rumpan. Inte kom det någon och menade att jag var utsatt för sexuella trakasserier. Som man ska du bara tåla sånt. Fråga mig inte varför, men nu kan säkert en sån där genusexpert säga något kring mansroller. Men vi hoppar den biten.

Dåliga chefer har jag med haft. De har gapat och skrikit efter mig. Kastat glåpord och hävt ur sig saker som nog skulle kunna falla under allmänt åtal. Inte fasiken kom det en grupp människor springandes till mitt försvar. Jag skulle bara tåla sånt, jag är trots allt man.

Eva Franchell och feminister menar att det finns ett förtryck mot kvinnor i samhället. De kan ha sina poäng. Det finns idioter. Men snälla ni. När ska ni på allvar våga ta tag i de frågor som faktiskt är viktiga? Ni är alla knäpptysta när kvinnor gruppvåldtas. Ni är alla tysta när unga tjejer tvingas underkasta sig hedersregler som kretsar kring moral och religion. Vart är ni då? Över 70.000 unga lever under detta, vart är ni? Varför stödjer ni inte Sara Mohammad Ordförande i GAPF?

Här skulle ni alla kunna göra en insats och faktiskt rädda liv. Istället är ni tysta och skriker er istället hesa över en klapp på rumpan. Varför?

Ärligt talat, så känns det lite som om de flesta feminister och de som i dag skriver i medierna hycklar. De kan skrivas metervis med saker kring en avdragen slöja och man kan få det att framstå som om det pågår ett regelrätt krig mot slöjan i Sverige. En feminist som blir ifrågasatt, med hederliga kritiska frågor, menas vara utsatt för ett systematiskt näthat från män. Vad är då en gruppvåldtagen kvinna utsatt för?

Oki, det är inte schysst att få en klapp på rumpan eller en sexuell invit om man inte är öppen för det. Men sätt detta i relation till andra saker, förutom de jag nämnt ovan.  Män som dör på sina arbeten. Det är nämligen som så att de det är män som sticker ut här i statistiken.

219 människor dog på jobbet mellan 2008 och 2012 – 199 män och 20 kvinnor. Antalet dödsfall har minskat sedan 1990-talet. Då som nu är det nästan bara män som drabbas. Det är tio gånger vanligare att män än kvinnor dödas i yrkeslivet.

Likadant när det kommer till självmord. Män toppar statistiken. Här är ni tysta, varför?  Män begår 70% av alla självmord. Vart är era skyltar, era tända ljus, era krönikor? Risken för självmord är nästan tre gånger större hos män än hos kvinnor.

Det finns en tydlig skillnad mellan kvinnor och män i statistiken. Kvinnor har lägre självmordstal än män. Könskvoten, d v s förhållandet mellan mäns och kvinnors självmordstal, var år 2010, 2,6: 1 i Sverige. För varje självmord som begicks av en kvinna, begicks således 2,6 självmord av män. Skillnaderna mellan män och kvinnor var tidigare ännu större. I 1900-talets början var kvoten 5:1.

År 2010 var det 411 kvinnor som tog sitt liv (säkra och osäkra självmord), vilket motsvarar ett självmordstal på 10,4 fall per 100 000 kvinnor 15 år och äldre. År 2010 var det mer än dubbelt så många män som begick självmord, 1031.

Självklart ska orättvisor pratas om, men det ska göras på ett ärligt och hederligt sätt. Idag diskuteras saker ur ett identitet, från hudfärg, religion, kön. Jag har väl varit naiv i min värld, som trott att det var människor som utsattes för orättvisor.

Aftonbladet

Nio av tio anställda som dog på arbetsplatsen 2011 var män

Share

About Roger Sahlström

Texter och tankar av Roger Sahlström. Många texter har tidigare varit publicerade på Dispatch International. En blogg, fungerar som en ventil. Facebook Twitter  
x

Check Also

words

It’s a beautiful thing, the destruction of words

Relaterade

KEK90ITDLPxX_XBTEK04G7U00nI

Sverigebilden: 1 av 5 skulle anse det vara negativt att bo granne med invandrare

Stöd Sverigebilden via PayPal: https://www.paypal.me/Sverigebilden Konto i Handelsbanken: 6692-756 423 082 Skriv Sverigebilden som textmeddelande. Du kan även köpa Sverigebilden´s T-shirt, mer info finns på: ...