Home / Krönikor / IS första offer är muslimer
isitroops1

IS första offer är muslimer

Varför har jag i åratal varnat för totalitära rörelser liknande den Islamiska Stat som nu breder ut sig? Det är enkelt. De sprider inget annat än död och kaos omkring sig. Men att deras första offer är muslimer talas det sällan om.

IS är egentligen inget nytt fenomen, det är bara samma sorts galenskap som kommit ur islam de senaste 1 400 åren. Vi har fortfarande våra frihetsrättigheter att använda mot dessa rörelser, men hur länge till?

Flera skribenter har de senaste dagarna på fullaste allvar skrivit att orsaken till dådet i Köpenhamn är vår yttrandefrihet. Aftonbladets Åsa Lindeborg och teologie doktorn i etik (!) Ann Heberlein med flera har skrivit debattartiklar där de pekar ut Lars Vilks och vår yttrandefrihet som själva problemen.

Konsekvensen av det de säger blir att införa hädelselagar och begränsa vår yttrandefrihet. Vi ska anpassa oss efter islamisk lag. Men är skribenterna ens medvetna om det? Jag är tveksam. De utgår från sina känslor, de anser att alla muslimer är offer för den vite mannens koloniala förtryck.

 

Jag kan till nöds förstå Åsa Linderborgs analys om jag sätter mig in i hennes marxistiska klasstänkande. Vad jag dock inte förstår är hennes och många andras tystnad om IS gärningar i Mellanöstern. Här är den annars så goda skrikande vänstern nästan helt tyst.

Precis som politiske redaktören Sakine Madone säger, är det fler muslimer som kränks av IS än av satir. När ska alla de som påstår sig brinna för orättvisor se saker för vad de egentligen är, när ska de sluta hyckla? De som först faller offer för IS och islamism är muslimer. Att vi inte uppmärksammar detta är ett stort svek mot alla dessa människor.

 

Häromdagen halshögg IS 21 kristna kopter i Libyen – knappt en rad har man kunnat läsa om detta i svenska medier. Var femte minut dör en kristen runt om i världen för sin tro, men om detta säger vänstern ingenting. Varför? Deras klassanalys gör att de inte kan analysera det och därför håller de tysta.

Vänstern håller med islamisterna om att muslimer är förtryckta. Så länge det finns judar och kristna i Mellanöstern, kommer islamisterna anse sig förtryckta. Mellanöstern var en gång judiskt och kristet, numera finns ytterst få av dessa grupper kvar. Ett folkmord utan lika pågår mitt framför ögonen på världen – judar och kristna utrotas från platserna där deras religioner uppstod.

Men det är inte bara judar och kristna som slaktas under islamisternas vansinnesstyre. Kurder, alawiter och många andra som antingen är icke-muslimer eller inte tillräckligt bokstavstrogna muslimer. Om detta håller Åsa Linderborg och den övriga vänstern också tyst, eftersom den klassanalys de ser hela världen genom helt har förstört deras moral. Det som med förenar vänstern och islamisterna är deras innerliga hat mot USA, Israel och kapitalism. Precis som kommunismen och nazismen, har islamismen en idé om vilken relation staten och människan ska ha till varandra, där staten mer eller mindre reglerar allt i en människas liv.

 

Alla dessa förklaringsmodeller av typen brist på fritidsgårdar, USA, Israel är rena förenklingar och humbug. Att islamister gör som de gör beror på Muhammed, Koranen, Haditherna, traditionerna och sharian. Detta har pågått i över 1 400 år och kommer med stor sannolikhet att fortsätta.

För att förstå en rörelse som IS och islamism, behöver man bara läsa lite historia. Svårare än så är det inte. Man upptäcker då fort att det de gör, är det ”islam” alltid sysslat med. Söndra och härska. Se detta klipp av dr Bill Warner.

Man behöver bara läsa på om islam, så får man de svar och kunskap man behöver.

 

Det enda som historiskt har fungerat mot det islamiska svärdet är överlägsen militär makt och teknik. Tyvärr är det så. Det är dags att våra ledare och journalister inser detta.  Fritidsgårdar  , telefonlinjer eller en praktik i Örebro kommer inte att stoppa en övertygad islamist.

Man har felanalyserat hela situationen. Det är inte små lallande 8-åringar utan förstånd vi har att göra med. Det är vuxna människor, som tar ”rationella” beslut efter sin övertygelse.

Expo, Mona Sahlin och antirasisterna måste tänka om. De lever kvar i gamla tider, de lever på gamla meriter. När man skulle göra sig av med en rasistisk skinheadkultur, var det ganska enkelt. Det var arga unga män. De saknade jobb, utbildning och var besvikna på samhället.

Lite samtal, ansvar och tro på dem, skickade dem oftast i rätt riktning. Det fungerade hyggligt. Orsaken var att dessa idéer och åtgärder befann sig i den tidens verklighet.

 

Nu tror Expo, Mona Sahlin och många andra att de metoder som Fryshuset i Stockholm använde på skinheadsen ska fungera på religiöst övertygade individer.

Människor som på fullaste allvar ser ”juden” som ett problem. En grupp människor som anser att USA är Den stora satan. Människor som menar att fred på jorden bara kan uppstå när sharia införts över hela jordklott.

Människor som lever efter en bok, en tro, en tradition och en lag.
Skinnskallarna levde för stunden och för gruppen. De var unga, naiva snubbar på glid.

Att tro att det går att applicera samma tänkande på övertygade mördarmaskiner, är ett hån mot alla de människor som stupat under islams svärd.

 

Samtal eller kramar hjälper inte mot IS eller ens för den delen så kallade demokratiska islamister. Så länge vi undviker dessa frågor, kommer muslimer och andra att fortsätta slaktas under IS blodiga svärd. Men det kanske inte stör dem så mycket?

Hur ska vi agera mot detta? Ett är att fortsätta håna, häckla och kritisera.  Flera danska politiska företrädare har välkomnat Vilks att ställa ut i Folketinget. Det är helt rätt väg att gå. Detta avväpnar till slut islamisterna, vi måste stoppa islamister från att sätta agendan.

Vi måste förlita oss på våra frihetsrättigheter, det är mer demokrati vi behöver, inte mindre. Då kanske vi även kan rädda utsatta muslimer, men det kanske inte ni inom vänstern och de antirasistiska rörelsen vill …?

 

Share

About Roger Sahlström

Texter och tankar av Roger Sahlström. Många texter har tidigare varit publicerade på Dispatch International. En blogg, fungerar som en ventil. Facebook Twitter  
x

Check Also

jesusblack

Vänsterns identitära raskrig

Jag är antiteist och hamnar allt oftare i diskussioner där jag märkligt nog tar kyrkan och tron i försvar. Det kan tyckas märkligt. Men för mig handlar ...

Faksimil SVT Black

Klipper vi i värdegrundens namn – klipper vi snart oss själva!

Kulturrevolutionen kanske inte betyder så mycket för de flesta människor då de kanske har dålig kännedom om just det. På samma sätt som de har obefintliga ...