Home / Krönikor / Det är en tunn röd linje
Mr Spock spelas av Leonard Nimoy
Film:
Star Trek
Mr Spock spelas av Leonard Nimoy Film: Star Trek

Det är en tunn röd linje

Twitter och Facebook är mer än bara bilder på kattungar och maträtter. Det är ett utmärkt verktyg för sociala experiment. Bemästrar man sociala medier har man makt och kan skapa rejäla stormar. Det har jag gjort, och nu ska jag erkänna.

Först vill jag skriva detta: Jag tycker fortfarande att de som skriver ”islamunge”, ”muslimunge” och ”blatteunge” är helt fel ute. De som skrivit sådant faller absolut in under begreppet rasister.

Och jag anser fortfarande att det är fel taktik att sitta på en människa på de sätt vakten gör. Det finns tekniker för att hålla en person ”säkrad” som är betydligt skonsammare och säkrare. Men ingen av oss som var där, kan veta vad som faktiskt egentligen hände. Därför ska saken utredas, så att vi kan få en aning om vad som egentligen hände.

 

Under de år jag varit kritisk mot islam/islamism, har en grupp hyllat mig och en annan har hatat mig. Få människor befinner sig i en bredare åsiktsfåra och kan reda i dessa ämnen. Det var ett av mina syften med att börja kritisera islamism – jag ville ha en hederligare debatt. Man kan väl än så länge lugnt påstå att detta skitit sig brutalt.

Ämnet islam/islamism är mer eller mindre omöjligt att prata om i dag, vilket är synd. För precis som Mohamed Omar skrev, så är islam i stort behov av en reformation. Vilket är precis vad jag själv i många år hävdat.

Många av dem som uppskattar och skickar vidare det jag säger om islam blev häromdagen fly förbannade på Twitter, eftersom jag hade mage att ge mig på kristendomen. För det gör man minsann inte. Kristendomen är en god religion, den har gett oss mycket. Det var en anammande skitstorm på g. Helt plötsligt började människor använda exakt samma argument som muslimer och antirasister använder.

”Det var så länge sedan”, ”du tar saker ur kontexten”, ”ingen kan egentligen förstå vad Gud vill” och så vidare.

 

Samma hat som jag möter när jag kritiserar islam/islamism, fick jag nu i stället från människor som innerligt försvarar kristendomen.

Jag visste sedan tidigare att det är så här, och därför är det ibland intressant att dra igång sådant här. För det avslöjar många hycklare. Allra helst antirasisterna, som av någon anledning alltid är som bortblåsta när kristendomen kritiseras, men genast kommer på sina vita västar när islam kritiseras – med avgrundsvrål om rasism och islamofobi.

Det är lätt att starta skitstormar och pöbeldrev. Jag satte mig medvetet i ett häromdagen. Bara för att visa på hur lätt det är. Det handlar om dramat kring vakten och det ensamkommande barnet i Malmö.

 

Min inställning är att man inte kallar något barn för nedsättande saker och dessutom är jag starkt kritisk till hur vakten sitter på gossen.

Detta skapade en total storm på min Facebook, det haglade in kommentarer om att jag försvarade ungens beteende och i det långa loppet all kriminalitet i hela världen. De menade vidare jag ville misskreditera vakten och någon skrev att jag var SD-fientlig, vad nu det ens har med saken att göra.

För att spä på det ännu mer använde jag ett fult sätt att driva på debatten. Jag gjorde ett jättelångt, helt ologiskt kliv och skrev: Jaså, ni försvarar barnmisshandel? Nu började de två lägren visa sig ännu mer tydligt. Det var ena sidan som absolut menade att polis och vakter ska använda våld, och den andra sidan som menade att det var barnmisshandel.

 

Ett antal människor har lovat att aldrig mer läsa det jag skriver, en del har sagt upp Facebookvänskapen, en del har blockat.  Jag har spätt på det ännu mer genom att uppmana folk att plocka bort sig själva och varit sjukt otrevlig mot en del.  Jag har fått besvikna mejl från mina läsare, som nu ser mig som en landsförrädare, jag sviker Sverige.

Okej, jag erkänner att det var ett fult knep. Men det jag ville bevisa är att precis som att knallkorkarna på vänstersidan är känslostyrda och reagerar med hjärta och fingertoppar, så gör folk på andra sidan också det.

Hur ska vi då komma bort från sådan här pöbelmentalitet? En lösning tror jag är att medierna helt enkelt skärper sig och ger oss sanningsenliga rapporteringar, inte vinklade politiska pamfletter, vilket man gör i dag.

Det är inte undra på att alla sidor exploderar, när ingen av dem har rätt eller fullständig information.

 

Det är en tunn röd linje man balanserar på när man skriver på sociala medier. Detta är vi som arbetar inom medierna väl medvetna om. Kvällspressens journalister är absolut medvetna om det. Ju tunnare och dummare deras innehåll och rapportering är, desto dummare kommer med deras konsumenter att bli.

Mitt experiment är avslutat. Nu är det upp till er läsare om ni kan förlåta mig eller inte!

Share

About Roger Sahlström

Texter och tankar av Roger Sahlström. Många texter har tidigare varit publicerade på Dispatch International. En blogg, fungerar som en ventil. Facebook Twitter  
x

Check Also

jesusblack

Vänsterns identitära raskrig

Jag är antiteist och hamnar allt oftare i diskussioner där jag märkligt nog tar kyrkan och tron i försvar. Det kan tyckas märkligt. Men för mig handlar ...

Faksimil SVT Black

Klipper vi i värdegrundens namn – klipper vi snart oss själva!

Kulturrevolutionen kanske inte betyder så mycket för de flesta människor då de kanske har dålig kännedom om just det. På samma sätt som de har obefintliga ...