Home / Krönikor / ”Bilan Osman är galen – kan någon få tyst på henne”
Mr Spock spelas av Leonard Nimoy
Film:
Star Trek
Mr Spock spelas av Leonard Nimoy Film: Star Trek

”Bilan Osman är galen – kan någon få tyst på henne”

Om jag eller någon annan på Dispatch skrivit en artikel med denna rubrik, kan ni räkna med ett drev utan like. Men när Alex Schulman i Aftonbladet kallar artisten Regina Lund galen för att hon skriver i Hänt Extra att hon kan tala med andar, då går det utmärkt. Trots att muslimer förväntas tro på talande åsnor, hästar med bröst och andar som kallas djinner.

I dagens Sverige får man inte yttra sig kritiskt om muslimer eller islam. Det har gått så långt att muslimer på fullaste allvar påstår att det pågår ett folkmord på muslimer i Sverige. De kan säga detta utan någon som helst kritik, för ingen vill drabbas av mediedrevet.

Om nu antirasisterna och tokvänstern varit konsekventa i sin kamp för ”offer” hade de mejlat sönder Aftonbladet och krävt att krönikören Schulman blev av med sitt jobb. Ni kommer väl ihåg drevet mot Markus Birro? Allt han gjorde var att skriva en sak som var sant om islam. Men godhetsfanatikerna gör skillnad på människor, de delar nämligen in dem i grupper. Kritik mot muslimer och islam jämförs numera med Förintelsen – ett groteskt hån mot alla de judar som dog under nazisternas vanföreställningar.

 

Alex Schulman skrev 25 januari en krönika där han, som vanligt full av självgodhet och präktighet, utmålar Regina Lund som rejält koko.

Tro inte att jag vill försvara Regina Lund, absolut inte. För mig är alla former av vidskepelse lika dumma och farliga. Prata med döda, spå i kort, talande ormar, hästar med bröst. Allt är vidskepelse. Som antiteist gör jag inga som helst skillnader på olika vidskepelser. Det som retar mig är att vissa av dem har mer skydd än andra – de kollektiva och organiserade vidskepelserna.

 

Jag vill lyfta fram det hyckleri som pågår. Ni förstår, det går alldeles utmärkt att håna och mobba Regina Lund och andra människor som tror på andar och säger sig kunna kommunicera med dem. Det går utmärkt att häckla, håna och kritisera dem som tror på homeopati, slagrutor, kristaller, kallar sig scientologer eller mormoner. Men! Du får absolut inte ifrågasätta dem som tror på talande åsnor, hästar med bröst och andar som kallas djinner. För då ifrågasätter du muslimer och då är du rasist och islamofob. Praktiserande muslimer har i dag fått ett frikort rakt in i makten – alla som ifrågasätter deras världsbild dras i smutsen.

Jag har ofta häcklat mormonernas heliga underkläder – det går utmärkt. Vänstern och antirasisterna lyser med sin frånvaro. Men yppar jag minsta kritik mot slöjan, kommer de rusande som en zombiehord.

 

Tänk om spådamer hade startat diverse opinionsbildande grupper (Expo Tarot, Sveriges Mediala Förbund etc), och fick sitta i teve och tala om sin rätt över andras liv – bara för att de är spådamer. Och varje gång någon ifrågasatte dem, kunde de vråla ”rasist” och vips var kritiken tystad och kritikerna utmålade som mörkermän. Nej, det händer aldrig i Sverige, tror du, för vi lämnade Medeltiden för länge sedan. Men vi är på väg tillbaka dit, om vi inte passar oss. När vi låter vissa idéer stå över kritik och granskning är vi illa ute.

Debattören Rebecca Uvell gjorde för ett tag sedan en granskning av Mehmet Kaplan. Det tog inte många minuter innan epitet som rasist, nazist och islamofob haglade över henne. Det påstods att hon gick högerextrema ärenden. Nej, det gjorde hon inte. Rebecca Uvell är en mycket intelligent och insatt människa som har vågat göra det som nästan ingen annan vågat göra – ifrågasätta regeringens egen islamist.

 

Schulman hoppar hejdlöst på Regina Lund och i sak håller jag med honom. Det hon gör är farligt eftersom hon utsätter andra för sina märkliga fantasier. Jag är väl insatt i detta med ”röster från andra sidan”, tarotkort, spådomar, eftersom jag haft en familjemedlem som ägnade sig åt sådant här. Och i hennes fall vet jag åtminstone att det var humbug alltsammans.

Ofta får jag höra från troende att vetenskapen inte kan ge oss alla svar. Men det är inte vetenskapens uppgift att ge oss alla svar. Andliga svar finner du inom dig själv. Du behöver inget kollektiv eller heliga lagar från svunna tider.

Att du tror på något – kaffesump, Allah, flygande spagettimonster – är inget som helst argument. Det borde inte ge dig några favörer i ett sekulärt, demokratiskt samhälle. Ändå kan människor som underkastat sig en religion komma med religiösa argument och bli tagna på allvar. De flesta accepterar det med förklaringen att personen faktiskt är muslim, och muslimer är förföljda, utsatta för rasism, jidderi jadderi.

 

Så om jag hade bett Bilan Osman (som skriver krönikor om utsatta muslimer i Expressen) eller någon annan muslim att hålla käften och kallat dem galna, hade jag garanterat fått några intensiva dagar i sociala medier. Allehanda knallkorkar hade tagit på sig rätten att tala för alla kränkta muslimer.

Men att be Regina Lund hålla käften och påstå att hon är galen för att hon praktiserar det hon tror på, det går bra! Allra helst om man heter Alex Schulman och är en hycklare. För det finns inte en chans i världen att Alex Schulman skulle våga säga att en muslim är galen som underkastar sig medeltida sedvänjor och bara ”tror”.

Om vår värld varit konsekvent och rättvis, hade vi fnissat åt människor som underkastar sig religion och vidskepelse. Vi hade lämnat dem åt sina egna vanföreställningar och låtit dem självdö på ett intellektuellt plan. Men i stället låter vi människor som valt islam få snålskjuts till makten. Under antirasismens och islamofobins fana.

 

Det är dags att vakna upp nu och sätta vetenskap och rationella idéer före vanföreställningar och vidskepelse. De flesta av oss i den upplysta världen är trots allt övertygade om att den sekulära demokratin är överlägsen de samhällen som byggts kring teokratiska idéer. Inte ens om jag fick andekontakt med min farmor skulle jag ändra denna ståndpunkt. Det vore egoistiskt och barnsligt att tvinga alla andra att leva efter vad min farmor sa i kaffesumpen.

En mycket sevärd dokumentär om faran med vidskeplighet.

The Enemies of Reason

 

Share

About Roger Sahlström

Texter och tankar av Roger Sahlström. Många texter har tidigare varit publicerade på Dispatch International. En blogg, fungerar som en ventil. Facebook Twitter  
x

Check Also

jesusblack

Vänsterns identitära raskrig

Jag är antiteist och hamnar allt oftare i diskussioner där jag märkligt nog tar kyrkan och tron i försvar. Det kan tyckas märkligt. Men för mig handlar ...

Faksimil SVT Black

Klipper vi i värdegrundens namn – klipper vi snart oss själva!

Kulturrevolutionen kanske inte betyder så mycket för de flesta människor då de kanske har dålig kännedom om just det. På samma sätt som de har obefintliga ...