Home / Sverige / Gudrun Schyman: Kvinnan och skandalerna
Mr Spock spelas av Leonard Nimoy
Film:
Star Trek
Mr Spock spelas av Leonard Nimoy Film: Star Trek

Gudrun Schyman: Kvinnan och skandalerna

Hon har urinerat offentligt, erkänt skattebrott och jämställer svenska män med talibaner. Skandalerna kring FIs talesperson är många och borde ha gjort henne omöjlig som journalisternas älsklingspolitiker. I stället är det tvärtom. Gudrun Schyman och de andra inom FI får aldrig en kritisk fråga från journalisterna – som har svårt att dölja hur de älskar Feministiskt initiativ.

 

Här är ett axplock av Gudrun Schymans skandaler:

1996: Biopremiär av filmen Hemligheter och lögner på Sveavägen i Stockholm. Under föreställningen behöver Gudrun Schyman kissa, men orkar inte gå ut på toaletten utan sätter sig i gången och utför sina behov. De blöta trosorna kastas ut bland publiken.

1997: SVTs Rapport spelar in Gudrun Schyman när hon erkänner att hon kört rattfull. Vägverkets chefläkare säger att hennes körkort bör dras in, då chefläkaren anser att hon är alkoholist. ()

1998: Gudrun Schyman anlitar sin dotter och hennes 16-åriga kompis som svart städhjälp.

1999: Gudrun Schyman har problem med att redovisa inköp för över 250 000 kronor på det kreditkort som tillhör riksdagen.  Kostnaderna gäller taxi, hotell och flygresor.  Kvitton saknas helt.

2003: Schyman flyttar till Simrishamn på skånska Österlen och gör samtidigt ett ekonomiskt klipp. Skattefria hyresbidrag och traktamenten gör att hon ökar sin inkomst med över 100 000 kronor per år.

 

I början av 2003 uppdagas det som ska kosta Gudrun Schyman posten som partiledare för Vänsterpartiet. Hon försöker då göra skatteavdrag för resor och krogbesök som hon redan fått betalt för av partiet eller riksdagen. Hon avgår, lämnar Vänsterpartiet och blir politisk vilde.

Samma år godtar hon ett strafföreläggande på 50 dagsböter – vilket innebar att hon erkände skattebrott. Åklagaren i fallet, Gösta Ivarsson, sa att ”femtio dagsböter tyder på att det är ett kvalificerat bötesbrott”.

Hon hinner detta år också med att stjäla textmaterial från internet.

 

2005 är Schyman med och startar Feministiskt initiativ. På ett möte framför man kampsången Jävla gubbe:

2010 eldar Schyman upp 100 000 kronor under Politikerveckan i Almedalen – för att illustrera att kvinnor tjänar mindre än män. Vilket alla undersökningar visar beror på att kvinnor gör andra livsval än män – de får alltså inte mindre betalt för samma arbete.

I ett normalt medieklimat hade journalister ställt Schyman till svars eller åtminstone varit skeptiska till att så okritiskt hylla en person som varit inblandad i så många skandaler. Andra politiker kastas ut i kylan efter en skandal, och den mängd Schyman ställt till med borde för länge sedan ha gjort det omöjligt för henne att synas i det offentliga.

Men så inte fallet med Feministiskt initiativs talesperson. Hon får all tid och plats hon önskar i medierna, ställs aldrig till svars för gamla skandaler och slipper varje kritisk fråga om vad FI egentligen vill och varför de sjunger om ”jävla gubbar” som ska slås ihjäl. Får hon till äventyrs en fråga om FIs politik kommer hon lätt undan med svar som: ”Vi har inte gjort någon beräkning.”

 

Som en jämförelse kan man minnas hur Sverigedemokraterna bemöttes när de lade fram sin skuggbudget. Journalisterna avfärdade hela budgeten som trams och nonsens, och hittade experter som sågade den längs med knölarna – utan att någonsin visa upp exakt vad som var fel eller siffror som motsade SDs beräkningar om hur mycket man exempelvis kan spara på kraftigt minskad invandring.

Share

About Roger Sahlström

Texter och tankar av Roger Sahlström. Många texter har tidigare varit publicerade på Dispatch International. En blogg, fungerar som en ventil. Facebook Twitter  
x

Check Also

KEK90ITDLPxX_XBTEK04G7U00nI

Sverigebilden: 1 av 5 skulle anse det vara negativt att bo granne med invandrare

Stöd Sverigebilden via PayPal: https://www.paypal.me/Sverigebilden Konto i Handelsbanken: 6692-756 423 082 Skriv Sverigebilden som textmeddelande. Du kan även köpa Sverigebilden´s T-shirt, mer info finns på: ...

valavtyg

Man kan inte dra en slutsats enbart pga människors val av tyg

  Jan Sjunesson la ut en bild på en ung kvinnan som är styrelseledamot för MUF i Skaraborg vilket fick Twitters åsiktselit att välta. Kvinnan ...