Home / Krönikor / KRÖNIKA: Vill du testa teorin om gravitationen?
Mr Spock spelas av Leonard Nimoy
Film:
Star Trek
Mr Spock spelas av Leonard Nimoy Film: Star Trek

KRÖNIKA: Vill du testa teorin om gravitationen?

Trots min negativa inställning till organiserad religion så diskuterar jag gärna religion med troende. Till skillnad från antirasisterna tar jag mer än gärna debatten med människor som jag anser har bänga idéer. Anledningen är enkel – jag lär mig något. Det ger mig framförallt möjligheter att förbättra mina argument.

 

Det har nog hänt de flesta av oss: Det plingar på dörren och där står ett antal personer som vill prata om Gud och Jesus. Milda, vänliga och leende personer. De flesta kastar surt igen dörren eller snäser av dem.

Det gör inte jag. Trots att jag är mycket skeptisk till religioner och deras utövare, pratar jag gärna om just religion med de troende. Därför bjuder jag in dem. Jag tar mig tid att lyssna och försöka förstå deras tankegångar. Det gynnar nämligen mig och det stärker min övertygelse som ateist. Ju fler gånger jag diskuterar med religiösa människor inser jag hur brutalt överlägsen den sekulära tanken är, och hur viktigt det är att vara skeptiker.

 

Den sekulära idén är mitt allt, tillsammans med demokrati är den mina andetag. Jag är fullständigt övertygad om att den sekulära demokratin är överlägsen det teokratiska samhället. Perfekt är den inte, men definitivt mest rättvis eftersom den behandlar alla människor lika – troende av olika slag och icke-troende. Alla i samhället lever efter lagar som människor stiftat och när folk inte längre gillar lagarna, röstar de fram nya politiker som vill ändra lagar och regler.

Jag fascineras av bokstavstroende som argumenterar för att vi måste leva efter Guds bok, till exempel Gamla testamentet. Om vi bara återgick till hur det var på ”Guds” tid, det vill säga de tidsåldrar som GT behandlar så skulle människor och samhällen i någon form av religiös logik, bli totalt goda och harmoniska. Vilket är märkligt med tanke på att godhet och harmoni inte direkt är något som präglar Gamla testamentet.

GT är fullt av folkmord, våldtäkter, slaveri, mördande och en ständigt svartsjuk Gud som kräver total underkastelse. Helt klart är det en narcissistiskt våldsam figur den där Jahve/Gud – med starka humörsvängningar.

 

Flera gånger har jag av dessa troende besökare fått höra att man inte kan tro på vetenskap, eftersom vetenskap ständigt förändras och kommer med nya svar. Vilket ju är själva poängen med vetenskap. Ju mer man gräver, forskar, tänker, ställer frågor och rotar i saker, desto fler frågor och svar. I de heliga böckerna är det tvärtom: Där står svaret och det är absolut.

Det är bara teorier, sa en man från Jehovas vittnen som jag pratade med för några år sedan: ”Teorier går inte att tro på, eftersom de bara är teorier. Ta den om evolutionen och universums skapelse. Evolutionen säger ju själv att den inte kan förklara universums skapelse.”

Exakt. Vilket beror på att Darwins teori inte har ett smack med universums begynnelse att göra.  Evolutionsteorin beskriver genetiska förändringar inom en population över tid, väldigt enkelt förklarat. Läs mera här http://sv.wikipedia.org/wiki/Evolution

 

Mannen från Jehovas vittnen förnekade allt som handlade om fysik, kemi och allra helst Darwin. Samtidigt hade han inga problem med att dra nytta av allt gott vetenskapen gett honom. Såsom mobiltelefon, kläder i konstgjorda material, bilar, bensin och tryckpressar. Då var det inte snack om att leva som på den ”bibliska” tiden.

Det är verkligen som att prata med tjuriga barn. Det spelar ingen roll vilka argument man har, deras heliga bok står över allting. Rationella, logiska verklighetsbaserade tankar är en omöjlighet, vilket gör dessa samtal underhållande och berikande.

Som sagt, vetenskap och teorier kunde han inte tro på. Jag frågade honom då om han var villig att testa teorin om gravitation en eftermiddag när vi stod på min balkong.

Han tittade oroligt ner och han fick sig en mental spark i skrevet – tillbaka till verkligheten. Han insåg på något sätt bristerna i sin argumentation. Inte för att det i längden ändrade något. Mannen i fråga är fortfarande starkt religiös och ringer på dörrar och talar om bibliska tider, paradiset och hur viktigt det är att leva efter Guds regler.

 

Nej, inget samhälle fungerar om man ska leva efter en guds regler. Teokrati är inget annat än människoförakt. Helig lag styr i många länder och alla dessa är vansinniga ställen. Teokratier kränker allt vad mänskliga rättigheter står för. Titta bara på Kairodeklarationen som är de muslimska ländernas variant av FNs deklaration om mänskliga rättigheter. Där står i korthet att mänskliga rättigheter är bra – så länge de inte krockar med sharia. Vilket alla gör …

 

Att vi i den upplysta och reformerade Västvärlden 2014 håller att ge religion och vidskepelse ny makt i samhället och debatten är skrämmande. Att hävda att man tillhör religion x, är verkligen inget argument för någonting. Samhälle och politik ska bedrivas av människor, inte av gudar och absoluta sagoböcker.

 

När religion vill ha makt över människor och inom politiken är det dags att börja försvara den sekulära tanken och använda demokratin. Det vill säga använda sin röst för att säga emot det religiösa vansinne som vill ha politiskt makt över samhälle och människorna. I dag försöker man kriminalisera kritik av religion genom att påstå att det skulle vara ett hatbrott. ( sidan 11)

Europa klev en gång ur teokratins vansinne. Låt oss inte träda in där igen.

 

 

 

Share

About Roger Sahlström

Texter och tankar av Roger Sahlström. Många texter har tidigare varit publicerade på Dispatch International. En blogg, fungerar som en ventil. Facebook Twitter  
x

Check Also

jesusblack

Vänsterns identitära raskrig

Jag är antiteist och hamnar allt oftare i diskussioner där jag märkligt nog tar kyrkan och tron i försvar. Det kan tyckas märkligt. Men för mig handlar ...

Faksimil SVT Black

Klipper vi i värdegrundens namn – klipper vi snart oss själva!

Kulturrevolutionen kanske inte betyder så mycket för de flesta människor då de kanske har dålig kännedom om just det. På samma sätt som de har obefintliga ...