Home / Krönikor / KRÖNIKA: Märkliga protester mot SR och SVT
Mr Spock spelas av Leonard Nimoy
Film:
Star Trek
Mr Spock spelas av Leonard Nimoy Film: Star Trek

KRÖNIKA: Märkliga protester mot SR och SVT

Ett 30 tal ungdomar samlades i dag utanför Sveriges Radio i Malmö för att protestera mot att Soran Ismail blivit avstängd från radion och att Sveriges Television inte visar Stefan Jarls dokumentär Godheten. De ropar om censur, samtidigt som de försöker tvinga Dispatch Internationals utsände att lämna offentlig plats.

Men vad är det egentligen de protesterar mot? Soran Ismail har inte blivit avstängd från radioprogrammet Morgonpasset, han har inte heller tystats av Sveriges Radio. Han är fortfarande fri att uttala sig. Ingen har censurerat Soran Ismail. Det är ett gemensamt beslut om en paus.  Stefan Jarl är inte heller tystad. Hans dokumentär finns att se.

http://www.folketsbio.se/filmer/filmer/1144 och http://godheten.se/

 

Stat, polis eller militär har inte stoppat Soran Ismail eller Stefan Jarls dokumentär i en låda där de ska glömmas bort. Det är ingen totalitär stat som försökt stoppa undan dem eller deras åsikter – man följer den policy man länge haft i valtider.

När det gäller Jarls dokumentär anser SVT att filmen är kraftigt systemkritisk och skulle skada deras opartiskhet under ett valår. Samma beslut gäller Soran Ismail. Policyn som finns på SVT och SR baseras på att man vill ha rättvisa val. SR och SVT ska vara opartiska.

Visst kan man vara en smula kritisk till detta. Varken Soran Ismail eller Stefan Jarl är nyhetsjournalister, så ska verkligen policyn gälla dem?

 

Som Dispatch Internationals utsände var jag på plats utanför radiohuset i Malmö för att fotografera. Ganska omedelbart kom demonstranter fram och uppmanade mig att genast lämna platsen. Jag var inte välkommen, detta var deras manifestation, en antirasistisk protest. Och där är bara ”rätt” människor välkomna.

Jag upplyste ungdomarna om att jag inte var där för att demonstrera utan för att som journalist dokumentera det som hände. Men dessa ungdomar som säger sig vara bekymrade över mediernas sätt att rapportera, ville alltså hindra en medlem ur journalistkåren från att utföra sitt uppdrag. Jag skulle genast lämna platsen, sa de.

 

Det är för övrigt långt ifrån första gången Dispatch Internationals utsända hotas av ”fredliga” demonstranter.

 

Gatukonstnären Dan Park var också på plats, men fick snabbt avlägsna sig då mobben markerade avsky mot hans närvaro med blickar och ord.

I sitt manifest skriver dagens demonstranter:

”Vill vi leva i en rädslans kultur där människor inte vågar kritisera samhället? Vi är här för att inte låta censuren sätta agendan.”

Märkligt att dessa censurmotståndare inte brydde sig ett dugg om alla de helt vanliga människor som de senaste månaderna jagats av medierna. Aftonbladet hängde ut Avpixlats donatorer, Expressen hängde ut privatpersoner som kommenterat på alternativa medier i tron att de var anonyma. Alla är de människor som kritiserar samhället, men dessa bryr sig demonstranterna inte ett dugg om.

 

Liknande protester kommer att hållas i Göteborg och Stockholm de närmaste dagarna. I Facebook-gruppen ”Ta tillbaka Sveriges Radio” skriver man att man 19 februari tänker ockupera tv-huset i Göteborg. Så här skriver signaturen Kaptenen från Värmland:

”Vi har inga avsikter på [sic] att utöva våld mot någon av de anställda. Däremot ämnar vi att stanna i denna lokal tills vi får gehör för våra krav och genom en ockupation få er att lyssna och ta till er kritik.”

Det är alltså frågan om en rent revolutionär verksamhet. Om inte demonstranterna får bestämma vilka som ska medverka i SR och SVT, så tar de själva makten.

 Gatukonstnären Dan Park. Foto:Roger Sahlström

Gatukonstnären Dan Park. Foto:Roger Sahlström

 

Simon Frohlund ordförande för Ung Vänster Malmö. Foto Roger Sahlström

Simon Frohlund ordförande för Ung Vänster Malmö. Foto Roger Sahlström

 

 Demonstranter som uppmanade Dispatch International att avlägsna sig. Foto:Roger Sahlström

Demonstranter som uppmanade Dispatch International att avlägsna sig. Foto:Roger Sahlström

 

Foto: Roger Sahlström

Foto: Roger Sahlström

20140213_183830

Share

About Roger Sahlström

Texter och tankar av Roger Sahlström. Många texter har tidigare varit publicerade på Dispatch International. En blogg, fungerar som en ventil. Facebook Twitter  
x

Check Also

jesusblack

Vänsterns identitära raskrig

Jag är antiteist och hamnar allt oftare i diskussioner där jag märkligt nog tar kyrkan och tron i försvar. Det kan tyckas märkligt. Men för mig handlar ...

Faksimil SVT Black

Klipper vi i värdegrundens namn – klipper vi snart oss själva!

Kulturrevolutionen kanske inte betyder så mycket för de flesta människor då de kanske har dålig kännedom om just det. På samma sätt som de har obefintliga ...