Home / Krönikor / KRÖNIKA: ”Man ska leva som på Muhammeds tid”
Mr Spock spelas av Leonard Nimoy
Film:
Star Trek
Mr Spock spelas av Leonard Nimoy Film: Star Trek

KRÖNIKA: ”Man ska leva som på Muhammeds tid”

Hyckleri stör mig, allra helst religiöst hyckleri. I går hade jag ett samtal med några jag misstänker är starkt kopplade till wahhabi-rörelsen som vill återföra samhället till Muhammeds tidsålder och hatar demokrati och det moderna Väst. Samtidigt som de pillar på sina smartphones …

Foto:Roger Sahlström

Foto:Roger Sahlström

Wahhabism är en mycket strikt fundamentalistisk riktning inom sunniislam som grundades av Muhammad ibn Abd al Wahhab på Arabiska halvön under 1700-talet.

Wahhabism fördömer bland mycket annat musik, spel och andra nöjen, och har stränga regler för klädsel och uppträdande. Man är starkt kritisk mot alla andra tolkningar, i synnerhet mot shia-islam, som ses som en kättersk rörelse. Hur man ser på judar, kristna, ateister är för våldsamt att beskriva här.

Den saudiska konstitutionen slår i sin första artikel fast att ”kungadömet Saudiarabien är en suverän islamisk stat” och på flaggan finns texten ”Det finns ingen Gud förutom Allah, och Muhammed är Allahs profet” (trosbekännelsen, shahadah). Det är förbjudet att utöva någon annan religion än islam i offentliga sammanhang. Trots att denna stat finns, påstår Expo och andra antirasister att sånt är hittepå. Det är bara propaganda från Sverigedemokraterna.

 

I dag stöds wahhabismen av två länder: Saudiarabien och Qatar. Men wahhabitisk mission har spritt läran långt utanför dessa länders gränser, bland annat genom att använda informationsteknik som internet. Detta trots att wahhabismen protesterar mot de nymodigheter som kommer från Västvärlden.

Dispatch Internationals team mötte några av dessa skäggiga herrar i går. Att de brinner för sin sak går inte att missa. Jag har mött och diskuterat med många troende genom åren. De flesta går att hantera – men inte dessa fanatiker. Deras svar är absoluta, totalt sanna och deras trumfkort är ”allt Muhammed gjorde och allt Allah säger”.

Deras argument är helt bortkopplade från verkligheten. Inte ens när man gör det mycket tydligt faller polletten ner.

– Vi ska leva som Muhammed levde och lärde.

– Du menar att Muhammed gick i gul reflexväst och hade en iPhone, precis som du?

Till och med ett barn hade förstått bristen på logik här. Men inte dessa skäggiga vuxna män. Förklaringen har med tro att göra. Deras gudstro har helt tagit över alla sinnen och de styrs fullt ut av detta. Fundamentalism i dess renaste form.

 

Varför står dessa män på Gustav Adolf torg mitt i Malmö på lördagarna?

Själva säger de att de står där för att de vill föra ut den rätta islam, de sa gång på gång att medierna visar en enkelriktad version av islam och ofta smutskastar islam. Deras islam är den rätta och enda sanna. Den islam som är en del av riket Saudiarabien är alltså enligt dem den enda rätta.

På den saudiska halvön råder ingen religionsfrihet, jämställdhet mellan könen kan du glömma. Kvinnan har en lägre plats i samhället än avföring. De homosexuella gör bäst i att gömma sig, annars kan de räkna med ett islamiskt fredagsmys: offentlig avrättning. Slavarbete är vanligt. Jag skulle kunna fylla en bok med saker om vad som är fel med wahhabismen och Saudiarabien.

 

Allt det onda som man säger pågår i Sverige, händer på allvar, på riktigt på Arabiska halvön. Men om detta har våra antirasister inget att säga. Skulle de säga något handlar det ofta om att det händer ”där borta”. De menar alltså att vi inte ska bry oss om saker som händer där borta. Gott, många människor som flyr till Sverige lider ”där borta”.

Allt handlar om en ”whitewhasing” av islam. Wahabi är en av de mest extrema rörelserna inom islam. De är avskydda av många andra inriktningar av islam. Moskén på Medborgarplatsen i Stockholm har tagit starkt avstånd från dem, likaså grundaren av Islamic center i Malmö, Bejzat Becirov. Det är lätt att ta avstånd, det är bara att säga. Men det räcker inte.
Var är de moderata muslimerna? Det är detta många av dem flytt ifrån, varför står inte de och argumenterar emot dessa människor? Svart är enkelt: De kan inte, de faller alla in under den islamiska flaggan. Och de är livrädda. De vet vad som händer när man vänder sig emot dessa rörelser.

Wahhabi har sin väg för att nå umman (muslimska gemenskapen), andra rörelser har valt andra metoder. Målet är avskaffande av demokratin och införa av sharia. Man har insett att i Europa funkar det inte att gapa och skrika eller framställa sig som fientlig. Därför har man nu förpackat om det hela i färgglada broschyrer och stora varma leenden. Låt er inte luras.

Representanter för Wahabi i Malmö. FOTO:Roger Sahlström

Representanter för Wahabi i Malmö. FOTO:Roger Sahlström

 

De försöker framställa sig som snälla mysfarbröder, som värnar om samhället, människan och frihet.

1. De är inga mysfarbröder.

2. Deras mål är ummans utbredning.

3. De värnar om de rättstroende muslimerna.

4. De värnar om rättstrogna muslimers särställning.

5. Guds lag ska gälla.

Denna extrema rörelse säger att de har den enda rätta tolkningen av islam. De har den enda rena formen. Alla andra har fel.

Min fråga är: Var finns de så kallade moderata muslimerna? De skulle lätt kunna avknoppa dessa fundamentalistiska rörelser. Det är bara att göra som vi gjorde och kommer att fortsätta att göra. Vara öppet kritisk och bemöta och ställa dem till svars för de idéer de sprider. Men de moderata muslimerna saknas, var är ni?

 Jag ser det som er skyldighet att gripa in. Ni har flytt från fundamentalistisk islam och Sverige har gett er religionsfrihet, demokrati och en rättssäker stat att leva i. Nu är det upp till er att försvara Sverige och det som är grundläggande för en demokrati.

Jag kommer att försvara Sverige mot alla slags totalitära idéer.

För det kan väl inte vara så att ni precis som wahhabisterna hycklar? När det väl kommer till kritan så sätter ni också gudslagar före demokratin? Är det så att ni också arbetar för islamiseringen av Sverige – eller i alla fall inte emot den?

 

 

 

Share

About Roger Sahlström

Texter och tankar av Roger Sahlström. Många texter har tidigare varit publicerade på Dispatch International. En blogg, fungerar som en ventil. Facebook Twitter  
x

Check Also

jesusblack

Vänsterns identitära raskrig

Jag är antiteist och hamnar allt oftare i diskussioner där jag märkligt nog tar kyrkan och tron i försvar. Det kan tyckas märkligt. Men för mig handlar ...

Faksimil SVT Black

Klipper vi i värdegrundens namn – klipper vi snart oss själva!

Kulturrevolutionen kanske inte betyder så mycket för de flesta människor då de kanske har dålig kännedom om just det. På samma sätt som de har obefintliga ...