Home / Krönikor / KRÖNIKA: TIA – This Is Africa!
Mr Spock spelas av Leonard Nimoy
Film:
Star Trek
Mr Spock spelas av Leonard Nimoy Film: Star Trek

KRÖNIKA: TIA – This Is Africa!

I filmen Blood Diamond hördes uttrycket TIA (This Is Africa), gång på gång. När saker går snett eller slutar fungera, rycker man bara på axlarna och säger: TIA!

TIA, tänkte jag med ett skratt när det visade sig att teckentolken på Mandelas minneshögtid bara stått och viftat med ett fejkat teckenspråk. Eller möjligen TISA, This Is South Africa.

Efter att ha spenderat ett antal månader i Sydafrika är jag inte ett dugg förvånad över att en person lyckades nästla sig in och i direktsänd tv stå och bluffa fram teckenspråk. Det är verkligen typiskt Sydafrika. I detta land anses ett sådant beteende inte ens vara en bluff. Snarare en mycket modig mans agerande.

hell1

Här handlar det mesta om att ha självförtroende, det ger respekt. Faktiskt mer respekt än att prestera något verkligt. Ju mer du kan bräcka på om hur fantastisk och bra du är, desto större chans att casha in. Och det gäller absolut inte bara Sydafrikas färgade. Det är en del av kulturen att vara en bullshiter/skitsnackare. Tiggare, företagare, politiker – nästan alla pratar stort och levererar smått.

552103944_eb666e9588Jag mötte många intressanta människor och såg många konstigheter. Vad sägs om gigantiska motorvägsbyggen som abrupt avslutas mitt i stan? En gång fanns det grandiosa planer med vägbygget. Alla inblandade pratade och lovade mycket. Nästan inga av löftena levererades. Sedan 1977 står den där, den gigantiska motorleden som tar slut med en avhuggen bro mitt i Kapstaden. Orsaken sägs vara brist på pengar, men det tror jag inte riktigt på. Korruptionen var redan då mycket utbredd. Det är hur som helst en extremt rolig vy och något man måste se om man besöker Kapstaden.

 

Jag besökte Langa, en de äldsta kåkstäderna i Sydafrika. Där skröt man om en skola man byggt, visade bilder på glada ungar i skolbänkar som där gick en ljus framtid till mötes. Jag frågade om jag fick se skolan. Självklart, svarade de med stora leenden.

En kort promenad senare visade de mig en bit mark där ingenting fanns utom några jordhögar.  Men skolan är ju inte byggd? sa jag. Nej, men den ska byggas, svarade de. Men ni visade ju bilder, ni sa att skolan fanns? Ja, fast den ligger på ett annat ställe, svarade mannen med en sådan självklarhet att det inte gick att ställa fler frågor. TIA!

 

Man hamnar ständigt i sådana situationer i Sydafrika. Oftast är det underhållande eftersom det mest rör sig om vita lögner. Ursäkterna är nästan ännu roligare och ännu mer uppfinningsrika. Den falske teckentolkaren påstår att han drabbades av schizofreni under själva tolkandet. Att det ska finnas andra klipp med honom på nätet, blufftecknandes för fullt, rör honom inte i ryggen.

När man tröttnat på lögnerna och ursäkterna, stänger man av. Nickar bara artigt åt alla som berättar om sina grandiosa kunskaper.

 

Jag fick en del idéer om webben och mobiltelefoner där nere. Hur man skulle kunna samla in pengar, motivera människor och sammanföra folk för att byta idéer.  En kväll la sig en man i vårt samtal. Han pratade som om han mer eller mindre hade uppfunnit och ägde internet. Ett tag övertygade han oss alla om att han var precis den entreprenör som skulle kunna förverkliga hela projektet. Senare visade det sig att mannen ifråga varken ägde dator eller mobiltelefon och än mindre hade jobbat med IT.

 

disclaimerSA

Foto:Roger Sahlström

I svenska köpcentrum möts vi av skyltar som säger att vi inte får äta glass eller ta med oss hunden in. I Sydafrika visar skyltarna att det är förbjudet att ta med sprängmedel och vapen. Helt normalt.

En restaurangägare berättade om alla rån inne på hans restaurang. Maskerade människor rusade in när det var som mest folk där, sköt ett skott och skrek efter pengar. Första gången det hände blev han rädd, sa han, men efter tio gånger hade han vant sig och kastade ifrån sig några rand till dem. Sedan fortsatte allt som vanligt.

 

Att bli rånad i Kapstaden är ungefär lika vanligt som att ta en fika med sin bästa vän. Överallt finns skyltar som varnar en för att stanna med bilen. Till och med vid en del rödljus – det är förenat med livsfara att stanna.

Hemmen är fulla med vapen och säkerhetssystem. Bland det första jag fick lära mig när jag kom till villan där vi skulle bo, var att om larmet gick skulle jag lägga mig ner och inte resa mig förrän en polis sa att jag kunde göra det. För när larmet går kommer polisen inom några minuter, och de vet inte om du är offer eller rånare. De skjuter först och frågar sen. Glöm dialogpoliser, TIA.

 

Sydafrika är ett underbart vackert land, med många problem och orättvisor. Det är en del galenskap och några delar paradis, i en dysfunktionell blandning som man av någon märklig anledning anpassar sig efter.

Sydafrikaner har en tendens att skaka av sig det mesta. Det gjorde även jag efter ett tag. Jag såg många konstiga och hemska saker när jag var där, men det mesta gick att vifta bort med TIA: This is Africa.

 

 

 

Share

About Roger Sahlström

Texter och tankar av Roger Sahlström. Många texter har tidigare varit publicerade på Dispatch International. En blogg, fungerar som en ventil. Facebook Twitter  
x

Check Also

jesusblack

Vänsterns identitära raskrig

Jag är antiteist och hamnar allt oftare i diskussioner där jag märkligt nog tar kyrkan och tron i försvar. Det kan tyckas märkligt. Men för mig handlar ...

Faksimil SVT Black

Klipper vi i värdegrundens namn – klipper vi snart oss själva!

Kulturrevolutionen kanske inte betyder så mycket för de flesta människor då de kanske har dålig kännedom om just det. På samma sätt som de har obefintliga ...