Home / Utvalt / ”Muslimer i Väst har ingen respekt för ert system”
Sabatina James föreläser i hos Danska tryckfrihetssällskapet. Foto: Roger Sahlström
Sabatina James föreläser i hos Danska tryckfrihetssällskapet. Foto: Roger Sahlström

”Muslimer i Väst har ingen respekt för ert system”

När Sabatina James stiger upp i talarstolen hos danska Trykkefrihedsselskabet, tar hon genast över lokalen. Det spelar ingen roll att hon har berättat sin historia många gånger förut – flykten från den muslimska familjen med rötter i Pakistan, konverteringen till kristendom och hennes outtröttliga arbete för flickor och kvinnor i Västvärlden som flyr hederskulturen. När hon står framför publiken gör hennes engagemang att vi alla känner oss utvalda. Vi kastas mellan tragik och komik medan hon berättar sin egen historia, varvad med islamisk doktrin och kultur.

Det är träffande och smärtsamt att lyssna på. Hon talar om det många av oss har börjat förstå: hedersproblematiken, maktstrukturerna, våldet och hyckleriet inom den islamiska världen. Och Sabatina James är stenhård i sin kritik mot Västvärlden. Hon fördömer politikerna och de så kallade antirasisterna i lika hårda ordalag som hon fördömer den muslimska världens ledare. Och allra tuffast är hon mot de muslimer som inte vågar stå upp och säga ifrån, de tysta ”moderata muslimerna”.  Det är lätt att förstå varför salafister och moderata muslimer avskyr Sabatina James. Hon exponerar och avslöjar deras lögner och deras taktik.

Och mycket riktigt står en bil och väntar på henne utanför lokalen när mötet är slut. En tjusig, silverfärgad BMW står parkerad alldeles utanför möteslokalen med ett ungt, muslimskt par i. Polisen konstaterar efteråt: ”De var nog inte ute efter att skada henne, bara skicka en signal om att de vet vad hon håller på med.”

Sabatina James är väl medveten om hur farligt hennes arbete är. Ändå säger hon det som måste sägas: Europa måste stå upp för de värderingar som byggde Västvärlden. Det som nu pågår är en kamp mellan två vitt skilda civilisationer.

– Islam kan inte jämföras med demokrati och yttrandefrihet. Detta insåg Europa och därför separerade ni religionen från staten. Därför fortsatte Europa att utvecklas medan den arabiska muslimska världen har fastnat i 600-talet, säger Sabatina James.

Eftersom heliga böcker styr den muslimska världen kommer den aldrig någonstans, menar hon. Det är omöjligt att skapa ett sunt samhälle med rationella människor, när den moraliska förebilden är en krigsherre från 600-talet. En som dessutom tog en 9-årig flicka till sin fru och såg det som sin absoluta, heliga rätt att döda ”otrogna”.

– Det må ha varit okej på 600-talet, men eftersom det fortfarande är ett krav att se Muhammed som den perfekta människan – vilket väldigt många muslimer gör – så fungerar det inte, säger Sabatina James.

Många i Västvärlden ser muslimernas inställning som en fråga om utbildning och klass. De menar att bristande utbildning och ekonomisk utsatthet gör att muslimer agerar som de gör. Detta avfärdar Sabatina James som rent nonsens. Medlemmarna i hennes egen familj är högutbildade och flyttade tidigt från Pakistan till Österrike, ändå ville de gifta bort henne med en kusin från hemlandet och kallade henne hora när hon ville leva som en västerländska.

– Problemet är kulturen. Muslimer tror att de måste tro på Koranens gud och vågar helt enkelt inte lämna gudskonceptet, säger hon.

Efter många år i Europa kan Sabatina James fortfarande inte förstå varför ingen tar islamisterna på allvar. Trots att de säger helt öppet vad deras mål är, något vem som helst kan höra och se på internet.

– Men precis som man avfärdade Hitler på 1930-talet, avfärdar man i dag islamisterna. Denna inställning kommer bli förödande för Europa. Hotbilden är inte påhittad, den skriks ut varje dag från fanatiska imamer, konvertiter och terroristorganisationer, säger hon.

– Ta deras ord på allvar! Vad som sker när islam kommer in i ett samhälle finns det facit på runt om i världen.

Sabatina James är medveten om att alla icke-muslimer som tar upp islamiseringens problem blir anklagade för rasism och islamofobi. Till och med när man vill diskutera grundläggande mänskliga rättigheter, dras islamofob-kortet fram.

Efter mötet fick Dispatch International ställa några frågor till Sabatina James.

Nyligen avslöjades det att ett svenskt projekt med flickor i hederskultur fullständigt hade misslyckats. På svenskt vis försökte de sociala myndigheterna med samtal få ungdomarna och familjerna nå fram till en lösning. Det slutade med att två flickor mördades och inte i ett enda fall insåg familjen att flickorna hade rätt att bestämma över sina egna liv. Varför tror du att sådana här projekt misslyckas?

– För att de tycker att ni är orena! Dessa människor har ingen respekt för er eller ert system. Offentligt säger många muslimer saker som ni vill höra, men det är bara för att de inte vill ta ”striden” öppet. Jag kan jämföra det hela med min egen situation. Min pappa och mina släktingar sa en sak till polisen och de sociala myndigheterna. Så fort de hade gått, försvann alla löften och fina ord. Då skulle hedern återställas.

I Västvärlden kämpade vänstern tidigare för det sekulära samhället och tog fullständigt avstånd från religion. Numera samarbetar man med islamister för att införa islam i samhället. Vad tror du det beror på?

– Min enda förklaring är att detta beror på minoritetskomplex. När vänstern har bestämt sig för att en grupp är en minoritet, så är den ständigt utsatt. Minoriteter är felfria, allt de gör beror på att majoriteten förtrycker dem.

Tror du att vi någonsin kan vinna över islamismen?

– Ja! Men bara om Västvärlden återtar sina grundläggande frihetsvärderingar. Om ni står fast vid att religion ska vara separerad från staten. Men Europa har ett stort problem: det finns ytterst få modiga människor kvar. Det är enklare att bara vika ner sig. Vi måste ta tillbaka tron, och då inte nödvändigtvis tron på en gud. Muslimerna har faktiskt rätt i att västerlänningar inte tror på någonting. Avsaknad av tro verkar göra oss svaga som människor och samhällen.

– Vi har fortfarande yttrandefrihet, men när den dör kommer alla andra mänskliga rättigheter att försvinna. Glöm aldrig det.

 Porträtt Sabatina James

Share

About Roger Sahlström

Texter och tankar av Roger Sahlström. Många texter har tidigare varit publicerade på Dispatch International. En blogg, fungerar som en ventil. Facebook Twitter