Home / Uncategorized / Långsam rostning av Gud
Mr Spock spelas av Leonard Nimoy
Film:
Star Trek
Mr Spock spelas av Leonard Nimoy Film: Star Trek

Långsam rostning av Gud

I en fullsatt kyrka i centrala Malmö fick besökarna höra Gud mobbas och kränkas, men prästen var nöjd med allt – utom Dispatch Internationals närvaro

MALMÖ. S:t Johanneskyrkan i Malmö var fullsatt i måndags. Men besökarna var inte där för att ta del av det kristna budskapet. De skulle höra komikern Magnus Betnér och författaren och teologie doktorn Ann Heberlein grilla den Allsmäktige. Gud var visserligen inbjuden för att försvara sig själv, men i brist på svar från honom fick hans talan föras av prästen Lennart Koskinen.

Dag Sandahl, präst i Svenska kyrkan sedan många år tillbaka, gillar inte evenemang av den här typen.

– Att driva med Gud i kyrkorummet är fel, kyrkan är till för att göra tron trolig, säger han.

I måndags rådde det omvända förhållandet i S:t Johanneskyrkan. De i publiken som till äventyrs var troende kristna, uppmanades att antingen gilla läget eller gå därifrån. Universitetsprästen Kent Wisti, som låg bakom det hela, uppmanade redan från start besökarna att lämna kyrkan om de under kvällen fick höra något som gjorde dem ledsna. Han sa dock inget om att de kunde återkomma senare för att få tröst eller stöd.

Dag Sandahl håller med Kent Wisti om en sak – känner man sig kränkt är det bättre att gå än att sitta kvar.

– Vill man inte se vad swingers gör, så ska man inte på swingersklubb, säger Dag Sandahl till Dispatch International.

Under själva ”roastingen” (ungefär sågningen) framkom egentligen inget nytt. Det var mest samma gamla prat om motsägelser i Bibeln och hur trovärdigt innehållet är. Man redovisade bara de frågeställningar man alltid haft kring Bibeln och dess motsägelser.

Men när jag sitter där poppar en fråga upp i mitt huvud: Anser dessa kristna präster att samma sak ska gälla andra religiösa grupper? Eller är det bara kristna som ska ha den här vuxna inställningen och tåla att bli förlöjligade och kritiserade?

Ett par dagar senare ringde jag därför upp prästen Kent Wisti för att ställa den och några andra frågor. Samtalet varade i exakt 34 sekunder och efter att jag presenterat mig och sagt att jag ville ställa en fråga kring ”roastingen”, sa prästen:

– Jag vill inte ha med er att göra! Jag tycker att ni är mycket, mycket obehagliga.

Därefter slängde han luren i örat på mig.

Vad jag hade velat fråga Kent Wisti var varför de inte tog upp några av de många brännande frågor Svenska kyrkan brottas med, men mycket sällan talar om. Att prästyrket är på väg att bli ett kvinnoyrke, att homosexuella ska vigas i kyrkan trots att äktenskapet enligt Gud är tänkt för man och kvinna, att kyrkan kryper för islam och exempelvis anställt en imam i Sofia församling i Stockholm.

Inget av detta vågade ”rostarna” ta upp. Jag antar att ingen vill stöta sig med ”Lesbiska ligan” som av vissa påstås styra Svenska kyrkan, eller den bombastiska Helle Klein på Seglora Smedja.

Precis som samhället i övrigt styrs kyrkan av en mäktig PK-sfär som sätter agendan.  Denna sfär är uppenbarligen heligare än Gud själv – bortom all kritik som den tydligen är.

Visst ska man få driva med religion, med Gud, Jesus, Muhammed, Jahve eller Abraham. Alla sagor (politiska och religiösa) ska kunna häcklas, hånas och kritiseras. Men så ateist jag är känner jag ett obehag inför att sitta i ett rum som är skapat för dialog med Gud och där höra honom mobbas och kränkas.

Det känns oärligt och ruttet och när jag går därifrån känner mig ledsen. Både för min och för kyrkans skull.

 

Share

About Roger Sahlström

Texter och tankar av Roger Sahlström. Många texter har tidigare varit publicerade på Dispatch International. En blogg, fungerar som en ventil. Facebook Twitter  
x

Check Also

Mr Spock spelas av Leonard Nimoy
Film:
Star Trek

Chronicle: My life as a champagne cork

I used to belong to the crowd who fanatically defended Islam and the acts of Muslims in the name of Allah – terrorism. I flung the epithets “Islamophobe” and “racist” against many people. For several years, I considered it my absolute right to smear and portray my opponents of differing opinions as mentally ill. I used to be a lefty.

Mr Spock spelas av Leonard Nimoy
Film:
Star Trek

Chronicle: The victim mantle and the racists

In recent weeks, during and after the riots in Stockholm, we have heard in the media and from politicians how youths and criminals in the ...