Home / Internationellt / 14 år för mordet på Färöarna
Mr Spock spelas av Leonard Nimoy
Film:
Star Trek
Mr Spock spelas av Leonard Nimoy Film: Star Trek

14 år för mordet på Färöarna

milan-kolvrat

Först efter samtal till mamma i Kroatien erkände Milan Kolovrat att han är skyldig. Han sover bättre nu, säger hans advokat

I ett helt år satt Milan Kolovrat från Kroatien häktad, misstänkt för mordet som skakade Färöarna. Trots överväldigande bevis vägrade han erkänna att han mördat Dánjal Petur Hansen. Inte förrän dagen före domen.

– Då ringde han sin mamma. Därefter erkände han att han dumpat offrets kropp i havet, säger hans försvarsadvokat Annfinn V. Hansen till Dispatch International.

På lugna Färöarna är mord en extremt ovanlig händelse. De få mord som inträffar här bottnar i svartsjuka och fylla. Så när Dánjal Petur Hansen, Pidda kallad, försvann från sin bostad tog det flera veckor innan polisen insåg att det inte handlade om ett vanligt försvinnande.

Snart riktades misstankarna mot kroaten Milan Kolovrat som sedan en tid tillbaka bodde tillsammans med Piddas förra fru. Vid husrannsakan i Kolovrats bostad hittades blod- och DNA-spår från mordoffret och Piddas pass och två mobiltelefoner låg undangömda i isoleringen i en vägg.

Rättegången ägde rum i november i Torshavn. 5 december, dagen innan domen skulle avkunnas, bad Kolovrat att få ringa sin mamma i Kroatien.

– Därefter erkände han sig skyldig. Inte till mord, men han sa att han var så pass skyldig att han accepterade straff. Han sa att han skulle kunna sova bättre nu, berättar advokat Annfinn V. Hansen.

Domstolen dömde Kolovrat till tolv års fängelse, lagens strängaste straff, men lade dessutom till två år för att mordet var överlagt och för att gärningsmannen inte hjälpte polisen under utredningen. När straffet är avtjänat ska han utvisas från Färöarna på livstid.

Men Piddas kropp är fortfarande försvunnen. Efter sitt delvisa erkännande påstod Kolovrat att han varit med och dumpat Pidda i havet, men trots idogt sökande har kroppen inte hittats. Offrets bror och syster, Magnus Hansen och Hilda Højgaard, hoppas fortfarande få svar på var Dánjal Petur Hansens kropp finns.

Åklagaren Linda Margrethe Hesselberg krävde 16 års fängelse och livstids utvisning och är därför nöjd med utfallet. Eftersom Kolovrat godkänt domen blir det inget överklagande.

Motivet till mordet anses vara att gärningsmannen ville komma över Piddas fastighet.

Share

About Roger Sahlström

Texter och tankar av Roger Sahlström. Många texter har tidigare varit publicerade på Dispatch International. En blogg, fungerar som en ventil. Facebook Twitter