Home / Internationellt / Första mordet på 23 år skakar Färöarna
Mr Spock spelas av Leonard Nimoy
Film:
Star Trek
Mr Spock spelas av Leonard Nimoy Film: Star Trek

Första mordet på 23 år skakar Färöarna

 

Den lilla självstyrande ögruppen Färöarna är i chock – för första gången sedan 1988 har en färöing mördats. En händelse som skakat om det annars så fridfulla samhället

Färöarna skulle kunna vara paradiset på jorden. Vacker natur, små trygga samhällen och låg brottslighet. Den europeiska sjukan med ständigt stigande våldskriminalitet och stor otrygghet har ännu inte nått hit. Men håller något på att förändras, har globaliseringen nått ända hit?

I november förra året försvann Dánjal Petur ”Pidda” Hansen, 42. Ingen visste vart han tagit vägen, några antog att han hade begått självmord. Att det kunde vara tal om mord föll ingen i grannskapet in – senast någon mördades på Färöarna var 1988. Och Pidda var en stor man, han vägde minst 100 kilo så hur skulle någon ha kunnat ta livet av honom och göra sig av med kroppen?

Men polisen anade oråd. Piddas exfru hade en ny fästman, en man från Kroatien som hade kommit till Färöarna 2007 för att, som han sa, leta efter arbete. Vid en husrannsakan i den 33-årige kroatens hem gjordes sensationella fynd.

Radiojournalisten Jan Lamhauge på Kringvarp var en av de första som fick höra talas om mordmisstankarna. Men eftersom mord är en sådan extremt ovanlig företeelse här, slog han det ifrån sig och berättade det inte ens för sin redaktion. Ett par dagar senare bestämde han sig dock för att köra ut till Dánjal Petur ”Pidda” Hansens hus på den södra delen av Österö.

Väl där tvingades han inse fakta. Polisens avspärrningar och de många teknikerna som flugits in från Danmark talade sitt tydliga språk – det var frågan om mord. Till Dispatch International säger Jan Lamhauge att de mord som tidigare drabbat Färöarna har varit fyllemord och definitivt inga mordmysterier där kroppen gått upp i rök. Den sociala kontrollen bland färöingarna nästan omöjliggör sådant.

Trots skallgångar och enträget sökande, har Piddas kropp aldrig hittats. Men den tekniska bevisningen är ändå övertygande. I den dödes bostad hittades blodspår från sovrummet ända ut på gården och i den misstänktes hus fann man Piddas blodiga sängkläder instoppade i ett örngott, tillsammans med delar av den stekpanna man menar är mordvapnet.

Dessutom säkrades både blod- och DNA-spår från mordoffret på kroatens skor och kläder. Slutligen hittade man den mördades pass och två mobiltelefoner undangömda i isoleringen i en vägg hemma hos den misstänkte.

Rättegången pågår just i tingsrätten i Torshavn och den åtalade nekar till alla anklagelser. Hans berättelse går ut på att han vaknade under mordnatten av att någon körde iväg med hans fästmös bil, en Skoda Fabia. Han följde efter de tre okända biltjuvarna och såg hur Skodan körde in i Nordötunneln. Eftersom han inte ville betala de 130 kronor det kostar att passera genom tunneln, stannade han kvar utanför tills bilen återvände. Då fanns bara två personer i bilen, sa han. Något annat känner han inte till.

Att Piddas kropp transporterats i Skodan och även funnits i tunneln står utom tvivel. Polisen säkrade offrets blod i såväl bilen som i tunneln, där man också fann en sko. Men kroppen är försvunnen.

Den åtalades förklaring är att någon måste ha tillgång till hans DNA och har planterat ut detta för att få honom dömd för mord.

Till en början var även Piddas exfru misstänkt för brott – med tanke på vilken stor man den döde var borde det ha krävts mer än en person att forsla bort liket. Dagen efter försvinnandet sågs kvinnan och den mordåtalade i Piddas hus, där de städade. Kvinnan har dock inte åtalats för något brott.

FAKTA/FÄRÖARNA

Färöarna (Fåröarna) är en ögrupp norr om Brittiska öarna och en del av Danmark. Sedan 1948 är landet självstyrande och står utanför EU. På de 18 öarna bor cirka 48 000 personer, varav ca 17 000 i huvudstaden Torshavn. Den låga mordfrekvensen antas bero på stor trygghet i de sociala strukturerna. Färöingarna bor i små byar där alla känner alla och är beroende av varandra. Den sociala kontrollen är hård.

Detta är en gratisartikel från Dispatch International.

Har du inte skaffat en prenumeration ännu? Skaffa den här!

Share

About Roger Sahlström

Texter och tankar av Roger Sahlström. Många texter har tidigare varit publicerade på Dispatch International. En blogg, fungerar som en ventil. Facebook Twitter