Home / Sverige / När Gudrun Schyman blev svarslös
Mr Spock spelas av Leonard Nimoy
Film:
Star Trek
Mr Spock spelas av Leonard Nimoy Film: Star Trek

När Gudrun Schyman blev svarslös

I förra veckan var jag med om något historiskt. Jag såg den inbitna feministsluggern Gudrun Schyman bli svarslös. Och de som stod för denna insats var Bahareh Andersson, Sara Mohammad och Naser Khader – under en debatt om hedersvåld i Malmö.

Debatten arrangerades av Humanisterna Syd, en organisation som visat allt annat än humanism i sin Facebook-grupp. Medlemmarna i föreningen har utsatt alla som vågar påpeka att islamister är långt ifrån humana, för fula tillmälen och elaka påhopp. I Humanisternas värld är islamisterna uppenbarligen bland de fredligaste och finaste killarna på jorden och gissningsvis trodde de att debattdeltagarna skulle vara ense med Schyman om att hedersvåld inte skiljer sig från vanligt svenskt partnervåld.

Två av de tuffaste kvinnor jag träffat skulle dock ge Gudrun ”Patriarkatet-är-skulden-till-allt” Schyman en match. I panelen fanns också skolsköterskan Gunilla Larsson och dansken Naser Khader (med rötter i Syrien).

Jag visste att Iranfödda Bahareh Andersson länge retat sig på att Gudrun Schyman jämställer hedersvåld med svensk kvinnomisshandel och såg fram emot att höra dem duellera. Liksom Sara Mohammad, från föreningen ”Glöm aldrig Pela och Fadime” (två uppmärksammade offer för hedersmord i Sverige).

Schymans svada var lika förutsägbar som vanligt: ”Allt är patriarkatets fel, män slår kvinnor över hela världen, det är samma mekanismer som styr dem – de vill hålla kvinnorna på mattan, hedersvåld är bara ännu ett uttryck för patriarkatet, allt våld som sker i Sverige är ”svenskt”!

Om det inte hade varit för att jag misstänkte att ”humanisterna” på mötet skulle kastat ut mig om jag ställde mig upp och förklarade för Schyman hur det egentligen ligger till med partnervåld, så hade jag gjort just det. För sanningen är ju att medan man i Sverige fortsätter att måla ut partnervåld som om det enbart handlade om män som slår kvinnor, så visar den internationella forskningen något helt annat.

Flera metastudier av den brittiske forskaren John Archer vid University of Central Lancashire, visar att kvinnor lika ofta som män använder våld i sina relationer. Av dem som överfalls av sin partner är hälften män, av dem som skadas är 30 procent män och av dem som dödas är 25 procent män.

Om detta vet Gudrun Schyman ingenting. Eller vill inte veta. Lika okunnig är hon om mekanismerna bakom hedersvåldet. Men när Bahareh Andersson och Sara Mohammad läste lusen av henne och undrade varför de 70 000 ungdomar i Sverige som lever under hedersförtryck inte ska ha samma möjligheter att välja sina egna partner, sina karriärer eller när de ska förlora sin oskuld som sina etniskt svenska jämnåriga, blev hon tyst. Titta bara på bilden härintill!

Inte blev det bättre när Schyman försökte dra den gamla litanian om hur hemskt Danmark är som för tio år sedan införde 24-årsregeln för äktenskap med icke EU-medborgare. (Båda parter ska ha fyllt 24, man ska kunna försörja sin partner och deponera en viss summa pengar.) Syrienfödde Nasser Khader överraskade nämligen Schyman med att hylla regeln.

– Det enda dåliga med den är att den drabbar vanliga danskar som blir kära i en person utanför EU, sa han. De drabbas ju av regeln som kom till för att förhindra tvångsäktenskap i vissa grupper.

Och när Naser Khader berättade om hur glad han är för att hans gymnasiekompisar läste lusen av honom, när han under en lektion ondgjorde sig över homosexuella, tystnade Schyman fullständigt.

– De reagerade våldsamt på det jag sa och för det tackar jag dem i dag. Man gör invandrare en björntjänst om man inte konfronterar deras primitiva åsikter!

Share

About Roger Sahlström

Texter och tankar av Roger Sahlström. Många texter har tidigare varit publicerade på Dispatch International. En blogg, fungerar som en ventil. Facebook Twitter  
x

Check Also

KEK90ITDLPxX_XBTEK04G7U00nI

Sverigebilden: 1 av 5 skulle anse det vara negativt att bo granne med invandrare

Stöd Sverigebilden via PayPal: https://www.paypal.me/Sverigebilden Konto i Handelsbanken: 6692-756 423 082 Skriv Sverigebilden som textmeddelande. Du kan även köpa Sverigebilden´s T-shirt, mer info finns på: ...

valavtyg

Man kan inte dra en slutsats enbart pga människors val av tyg

  Jan Sjunesson la ut en bild på en ung kvinnan som är styrelseledamot för MUF i Skaraborg vilket fick Twitters åsiktselit att välta. Kvinnan ...