640medis

Grundlagsskydd och de rökande barnen

Jag har i flera dagar  bevakat demonstrationen där afghanska så kallade barn strejkar. Det började på Mynttorget i förra veckan och efter en händelse där högerextrema Nordisk ungdom utförde en aktion så valde polisen att flytta demonstrationen till Medborgarplatsen.

allmansammankomst

Medierna och afghanerna själva säger att de som strejkar är barn. Till och med polisen säger att det handlar om barn och därför kommer de inte att avbryta demonstrationen eller utföra en kontroll av dom.  Afghanerna kräver sin rätt och de backas upp av allt från vänsterextrema AFA till politiska partier. Vänsterpartiet verkar vara djupt involverade då det delar ut vattenflaskor med partiets loggor och många afghanska barn har partiets logga på sina kläder. Miljöpartiets Gustaf Fridolin har varit där och visat sitt stöd även Gudrun Schyman från FI. På plats har jag sett många företrädare från båda partierna som verkar vara inblandade i själv arrangemanget då man kan se dom prata med funktionärer, ringa samtal, prata med polisen och pressen.

Varför afghanerna skriker om sin rätt är svårt att förstå eftersom de fått sin sak prövad. Afghanerna har sökt asyl, de har fått sin sak prövad av Migrationsverket och många har fått avslag.  Sverige har gjort allt de ska göra. Det verkar finnas en ide bland dem att en ansökan om asyl är per automatik medborgarskap.

Handlar det då om barn, är det barn som flytt krig och förföljelse som demonstrerar?
Nej. Det handlar om unga vuxna, jag vill säga män mellan 18 upp till 40 år. Många av dom har inte ens flytt från Afghanistan utan de har växt upp eller varit bosatta  i Iran, Turkiet och till och med Tyskland. Utöver detta så har de passerat många länder i Europa där det inte råder konflikter. Siktet är inställt på Sverige och en anledning till att de vill hit är den generösa välfärden.

De försöker att undvika att svara på frågan om varför de vill till Sverige. Men man förstår efter ett tag när man pratar med dom om varför de vill hit. Här är allt gratis säger de och det är svenskarnas skyldighet att hjälpa afghaner.

Rökande barn.

Något man slås av när man är på plats är alla ”barn” som röker. Till att börja med så har Sverige hårda regler kring barn och rökning. Man får inte sälja cigaretter till barn. Så hur får då barnen tag i cigaretter? Köper någon ut eller kan det vara som så att dom är över 18 år? Jag misstänker absolut detta. Många bluffar om sin ålder vilket har bekräftats från många håll. En vakt som jag intervjuat har berättat om dessa bluffar. Han arbetade ett tag som vakt på ett boende där det bodde ”ensamkommande barn” och när myndigheter var där så var de barn. Men då de köpte cigaretter i butiken kunde de visa legitimation på en högre ålder än 18 år. Samma vakt brukar även stå i dörren på krogar i Stockholm och har sett de så kallade barnen komma och gå på krogarna. Sen när fick barn röka och när var det okej att barn gick på krogen?

Selektiv fika

Jörgen Bergmark, våldsam extremist på torgmöte.

Jörgen Bergmark, våldsam extremist på torgmöte.

För något år sedan bevakade jag två kvinnor som organiserade fika och delade ut kläder till hemlösa i Björns Trädgård på Södermalm. Detta retade många eftersom kvinnorna prioriterade att dela ut mat och kläder till hemlösa svenskar. Vänstern rasade till den nivå att de började hota de hemlösa som tagit emot kläder och mat av kvinnorna. Jörgen Bergmark och gruppen fika för alla hävdade att det var renodlad nazism och rasism att prioritera hemlösa svenskar och de startade många drev mot kvinnorna.

På Medborgarplatsen delas det ut mat, fika och filtar, men enbart åt en etnisk grupp. De hemlösa svenskarna som finns i området får inte ta del av maten. Nu menar vänstern att det helt fullständigt okej att dela ut till en viss etniskt grupp.

En av de som organiserade hatkampanjen emot kvinnorna i Björns trädgård heter Jörgen Bergmark. Bergmark påstår att det är rasism att hjälpa en etnisk utvald grupp. Nu är han inblandad i att hjälpa en etnisk grupp på Medborgarplatsen.

Jörgen Bergmark är regissör och manusförfattare och skrivit flera manus för Sveriges Television. Han brukar synas på demonstrationer och är extremt aggressiv. När han inte slåss mot motdemonstranter brukar han ofreda journalister och kvinnor. Han ses ofta fotografera individer och det är ganska uppenbart att han tar bilder på folk för att hålla koll på dom. Inom militanta och utomparlamentarisk vänstergrupperingar är det vanligt

Hotfulla funktionärer

Det är inte helt lätt att bevaka det som pågår eftersom funktionärer och frivilliga ständigt är framme och stör mig och mina kollegor när vi fotar eller vill intervjua människor  Det är helt uppenbart att organisatörerna bakom demonstrationen inte gillar media. I förra veckan på Mynttorget blev en videojournalist överfallen av funktionärer och av afghaner. Det är uppenbart att de bakom demonstrationen döljer något, annars hade de gett media full insyn i vad som pågår.

Polisen är passiv

Demonstrationen hade igår inget tillstånd och polisen anser inte att ett sådant behövs då de menar att det är en form av spontan sammankomst och är då grundlagsskyddad. Det är svårt att hävda att detta är en spontan sammankomst då en organisation ligger bakom det hela och att flera politiska partier och utomparlamentariska militära grupper är med och styr upp det hela.

En polis berättade för mig igår att man kommer låta demonstrationen få fortsätta och att man inte kommer att lägga sig i. Det är först när en polischef anser att budskapet gått ut som man tänker agera och vad agera innebär var luddigt. För vad ska polisen göra även om de säger att nu räcker det? Om arrangörerna inte följt svensk lag eller vanliga koder för att demonstrera och ordningsmakten inte har reagerat, vad säger då att demonstranterna kommer att lyssna även om polisen säger att det är nog. Det budskapet som sänts ut svaghet och detta utnyttjas.

Hur det än går på Medborgarplatsen så har allt gjorts fel från första början…

Stöd hederlig journalistik och en öppen debatt.
Swish: 073-5467565

 

IMG_5157

Rökande barn på medborgarplatsen

IMG_5160

Rökande barn på medborgarplatsen

IMG_5206 IMG_5219 IMG_5220 IMG_5225 IMG_5252