värdegrund

Vad är värdegrund?

Bokmässan VD Maria Källson intervjuades i går i Sveriges Radio studio ett och i dag i GP. Där pratar hon om sitt beslut att stänga ute bokförlaget AlternamediaAB. Som argument använder hon ”värdegrund” och hänvisar till allas lika värde.

En viktig sak som inte riktigt kommit fram i debatten är att det inte var tidningen Nya Tider som skulle till bokmässan. Utan AlternamediaAB, som är ett bokförlag.  Förlaget var där för att prata om sin bok om Estoniakatastrofen. Det är inte Nya Tider som gjort detta till en fråga om politik. Utan värdegrundsdemokraterna.

Jag har länge stört mig på vad man menar med ”allas lika värde” eftersom man tror sig hänvisa till FNs mänskliga rättigheter. Det står inget i de mänskliga rättigheterna om alla människors lika värde. Det står dock om värdighet, det är något helt annat än värde. En felöversättning har rotat sig i folksjälens inre och det är nu ett mantra som kan användas när man saknar argument eller fakta.

Ursprungstexten skrevs på franska och lyder:

”Tous les êtres humains naissent libres et égaux en dignité et en droits. Ils son doués de raison et de conscience et doivent agir les uns envers les autres dans un esprit de fraternité.”

Den engelska versionen lyder:

”All human beings are born free and equal in dignity and rights. They are endowed with reason and conscience and should act towards one another in spirit of brotherhood.”

Franska dignité och engelska dignity betyder värdighet. Men den svenska översättningen blev såhär:

”Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap.”

Slår man upp orden värde och värdighet i synonymordboken hittar man:

värde

pris, belopp; betydenhet, förtjänst, betydelse, vikt, kaliber, dignitet, halt, beskaffenhet, bonitet; nytta, gagn, utbyte
tal, siffra


värdighet

självaktning, stolthet; pondus, takt, stil, nobless, grandezza
rang, titel, ställning

Hela iden om allas lika värde är en falsk ide. Det är väldigt lätt att testa hur svag iden är. Tänk dig följande scenario. Du står framför ett stup och där hänger Gandhi och Hitler i en gren och du kan bara rädda en av dom. Hade iden om allas lika värde varit sann så hade hälften automatiskt valt Hitler. Ingen har velat rädda Hitler när jag testat detta.

Ett annat scenario är att det brinner. Du kan rädda en person. Ditt egna barn eller ett okänt barn. Hade man i detta läget applicerat iden om allas lika värde, så hade många människor valt bort sitt egna barn och låtit det brinna inne och räddat det andra barnet. Alla som utsatt för detta experiment har alla valt att rädda sitt egna barn.

När vänstermänniskor, värdegrundsdemokrater eller knallkorkar ställs inför sådana här beslut inser man snabbt vilka människofientliga tankar de bär de. Klippet nedan är ca 9 minuter långt men se det. Mannen på klippet säger tex att han inte kan välja om han ska rädda sin egen mor eller en okänd människa. Han menar att det borde lottas om vilken människa som ska räddas.

https://youtu.be/zgrwQA-qM54

Värdegrund?

Värdegrund är faktiskt ännu märkligare. Vems värdegrund pratar vi om? Pratar vi om en islamist och dennes värdegrund som precis utfört ett terrordåd eller en kristen som precis dödat en abortläkare? Värdegrund är ett förföriskt sätt att styra och kontrollera människor med bland annat skam och rädsla. Människor är rädda för ensamhet, människor vill tillhöra något. Därför rättar sig många i leden eftersom de känner att de tillhör något. Skammen är svår för människor. För vem vill framstå som en hemsk rasist.

Värdegrund är ett förföriskt sätt att tillskriva grupper moraliska och etiska tillhörigheter. Människor värderas in efter en värdegrundsbarometer. Ju högre upp du är på den, desto mer privilegier anser du ha.  Står du över en annan grupp, har du en skuld mot gruppen under dig. Detta är nonsens, trams och kommunistiskt klasstänkande.

Oavsett hur man delar in människor i grupper så menar jag att det är fel. Kommunisterna delar in efter socialt och ideologiskt synsätt. Nazisterna strävade efter att göra det på biologiska grunder, islamister gör det efter andlighet.

Homohatare och folkmordsförnekare

Till bokmässans i år ska ska det kommunistiska bokförlaget Oktoberförlaget ställa. De har gett ut litteratur  som förnekar folkmorden i kommunismens namn och som hyllar de kommunistiska ledare som låg bakom dessa folkmord. Islamister från moskén i Järfälla som har bjudit in en homohatade imam som gärna vill se homosexuella döda. Detta har inte Källson några problem med utan hänvisar återigen till allas lika värde och värdegrunden.

Oktoberförlaget var ett förlag ägt av det 1967 bildade Sveriges kommunistiska parti (som från början hette Kommunistiska Förbundet marxist-leninisterna). Förlaget gav ut flera hundratals titlar av politiska tänkare som Marx och Mao men också författare som August Strindberg, Ivar Lo-Johansson, Dritero Agolli, Doktor Gormander, Jan Myrdal och Göran Lundin. Bakom rodret för förlaget stod Kalle Hägglund men ävenHarald Holst. Förlaget hade också en omfattande skivutgivning 1972–1980, för vilken Robert Aschberg var redaktör.

Över 100 miljoner människor har mördats i kommunismens namn. Enligt vdn Maria Källson, medier och opinionsbildare  så är dessa folkmord en god värdegrund och tydligen något som bekräftar allas lika värde.

Vad får vi kritisera?

Jag som är fotograf och skribent på Nya Tider är starkt kritisk till totalitära politiska och religiösa idéer som vill ha makt över människor. I mitt arbete så kritiserar jag det som Källson menar är en god värdegrund. När man inte längre får kritisera folkmord och totalitära idéer är vi snubblande nära ett system som jag nog tror få människor vill leva i.

Jag är inte höger eller vänster. Jag vägrar att se världen utifrån denna förenklade bild. Världen är mer komplicerad än så. För mig är det dock ganska enkelt ändå. En orättvisa är en orättvisa och människor utsätts.

Det spelar ingen roll om det är nazister, kommunister ateister, islamister, sionister, svarta eller vita. Beter ni er som svin så kommer jag med stor sannolikhet att exponera och skriva om er och ställa frågor.  I mitt arbete och privatliv värderar jag och förlitar mig på den sekulära tanken, demokrati och rättssäkerhet. Jag är starkt övertygad om att en bildad människa kan leva i frihet och slippa statens eller organisationers moraliska fördömanden.

Så vad får man kritisera? Egentligen allt menar jag. Om vi helt plötsligt får för oss att vissa ideer står bortom kritik har vi valt en farlig väg. Det finns inga perfekta intellektuella ideer som många tycks tro. Vi måste ständigt utmana, skrapa på och testa tankar, politik och ismer. Utan våra frihetsrättigheter så blir det inte längre möjligt att göra detta. Antingen så är vi fria eller inte. Det finns inga mellanting här.

Det är många människor som i dag borde skämmas för den svaghet de visar inför våra frihetsrättigheter.

I dagarna har det pratats om frivillighet, att göra val. De människor som säger att kvinnor ska förtryckas om de själva väljer det, ska få göra det. Det är frihet menar dom. Samma människor vill inte ge frihet åt Nya Tider eller åt mig så att jag kan sköta mitt arbete.

Det är sannerligen märkliga tider vi lever i. Stöd alternativ media och Nya Tider. Bokmässans VD Maria Källson och etablissemangets sätt att hantera frågan om yttrandefrihet på visar mer än någonsin på att alternativ media behövs.

http://nyatider.nu/produkter/prenumeration/

If we don’t believe in freedom of expression for people we despise, we don’t believe in it at all. Noam Chomsky