Marika Formgren. Foto: Roger Sahlström
Marika Formgren. Foto: Roger Sahlström

Värdegrundsdemokraterna

Den 20 augusti höll Marika Formgren föredrag hos Fri Folkbildning.  Ämnet var värdegrundsdemokrati. Marika sa mycket som var intressant och jag hoppas att inspelningen snart kommer ut på nätet.

Hon berörde många ämnen. Bland annat en sak jag själv funderat en hel del på. Nämligen vad händer när de som nu har makten och som  sitter på sin värdegrund förlorar makten. Kommer vi då att gå från en värdegrund till en annan?

Vi måste komma ihåg att detta med värdegrund inte är typiskt vänster. Den finns överallt numera. Så när eller om vänstern förlorar makten finns det en risk för att vi bara får en ny värdegrund. Deras förtryck mot det intellektuella byts helt enkelt ut mot ett annat tankesystem som fungerar på samma sätt. Detta är helt fel väg att gå.

Sverigedemokraterna har sin värdegrund. Vilket de använder brutalt inom partiet. Precis som vänstern så har SD regler kring om vilka sajter på nätet man får besöka. Vilka tidningar man får läsa. Man använder tom vänsterns lumpna metod att sätta epitet på de människor man vill göra sig av med.

Värdegrundsdemokraterna, oavsett dess politiska färg är en fara för demokratin och även för de inom systemet. Eftersom tankesystemet förr eller senare kommer att få alla att snubbla kring absoluta moraliska resonemang och att de blixtsnabbt kan användas mot någon någon vars trovärdighet man vill underminera.

Sverige måste finna en väg ut ur värdegrundsdemokratin. Det behövs inget löst och luddigt system som många gånger kretsar kring moral. Det hela påminner om regler inom sekter. Sverige har ett antal lagar och förordningar som lärare, poliser, politiker, myndigheter osv ska rätta sig efter. Kasta in ett luddigt system som ingen vågar säga emot eftersom de är livrädda för konsekvenserna om man ifrågasätter värdergunden, det gynnar ingen. Det hela är destruktivt.

Värdegrunden riskerar att flumma till demokratin

DEMOKRATER FÖR ÅSIKTSFRIHET, OCH DEMOKRATER EMOT